Gelijkheid

Nog lang niet iedereen ziet een vrouwelijke leider zitten

Aanstaand vice-president Kamala Harris van VS, afgelopen zaterdag in Wilmington, Delaware.  Beeld AFP
Aanstaand vice-president Kamala Harris van VS, afgelopen zaterdag in Wilmington, Delaware.Beeld AFP

Vrouwelijke leiders als Angela Merkel en Kamala Harris ten spijt, zouden nog steeds veel mensen zich niet per se op hun gemak voelen met een vrouw als hoofd van de regering.

Reuters

Het zijn historische tijden voor vrouwen in politieke functies, nu Kamala Harris de eerste vrouwelijke vicepresident in de Amerikaanse geschiedenis wordt en vrouwelijke leiders als Angela Merkel (Duitsland) en Jacinda Ardern (Nieuw-Zeeland) opvallen door hun effectieve corona-beleid. Met dergelijke voorbeelden, zo suggereerde Harris dit weekend in haar overwinningstoespraak, zullen veel meer meisjes overal ter wereld nu denken: dat kan ik ook.

Maar niet iedereen is daaraan toe, als we een rapport van onderzoeksbureau Kantar mogen geloven. In hun Reykjavik Index for Leadership doet Kantar jaarlijks onderzoek onder 23.000 mensen in de G7-landen plus India, Kenia en Nigeria naar de acceptatie van vrouwen in leidinggevende functies. Dit jaar blijkt dat krap de helft van de bevolking van de rijke G7 (Groot-Brittannië, Canada, Frankrijk, Duitsland, Italië, Japan en de VS) zich ‘erg op z'n gemak’ zou voelen met een vrouw als regeringsleider – met 59 procent van de vrouwen en 46 procent van de mannen.

De onderzoekers noteerden dat jongeren meer vooroordelen blijken te hebben over vrouwelijke leiders dan ouderen. Vooral in Italië en Duitsland is er bovendien een kloof tussen de opvattingen van jonge mannen en jonge vrouwen. Michelle Harrison, mede-oprichter van de index, was tegenover persbureau Reuters daarom niet optimistisch. “We kunnen er niet vanuit gaan dat het op het vlak van gelijkheid de goede kant op gaat. Niets wijst erop dat we in een tijdperk van verandering leven. Het zou zelfs de andere kant op kunnen gaan.”

Lees ook:

Kamala Harris verbrijzelt het glazen plafond

Kamala Harris presenteerde zichzelf zaterdag met trots en overtuiging als de eerste vrouwelijke vicepresident van de Verenigde Staten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden