Brexit

No-dealbrexit stort Verenigd Koninkrijk in chaos

Een demonstrant, verkleed als premier Boris Johnson, voor de deur van Downing Street nummer 10. Beeld EPA

De Britse regering treft maatregelen om de ergste gevolgen van een no-dealbrexit te voorkomen. Dat lijkt steeds harder nodig.

Nu koningin Elizabeth op verzoek van Boris Johnson akkoord is met de schorsing van het Britse parlement tot half oktober, lijkt het Verenigd Koninkrijk op een no-dealbrexit af te stevenen. Maar wat zijn de gevolgen als de Britten daadwerkelijk zonder overeenkomst met Brussel uit de Europese Unie stappen? Een eerste antwoord op die vraag werd al door de Britse regering zelf geformuleerd in een uitgelekt geheim rapport dat The Sunday Times onlangs publiceerde. Het document toont hoe de Britse overheid maatregelen treft om de mogelijk desastreuze gevolgen van een no-dealbrexit te voorkomen.

Het rapport, bekend onder de codenaam Operation Yellowhammer, schetst een weinig rooskleurig beeld voor de Britten na 31 oktober. Zo krijgen de eilandbewoners met grote voedsel-, medicijn- en brandstoftekorten te maken, doordat de aanlevering hiervan stokt na herinvoering van grenscontroles. Dit terwijl Johnson in juli nog beweerde dat de toeleveringsketen van Groot-Brittannië hoe dan ook gegarandeerd zou zijn.

Harde grens

In het rapport staat dat de regering vreest dat er chaos in de havens zal ontstaan. Zo’n 85 procent van de Britse vrachtwagens die geregeld het Kanaal oversteekt op 31 oktober zou nog niet klaar voor de douanecontroles aan de Franse kant van het water. Hierdoor zou het zeker drie maanden kunnen duren voordat het goederenverkeer, en de toeleveringsketen, weer enigszins opkrabbelt. 

Ook de Ierse grens komt in Operation Yellowhammer aan bod. Zo verwacht de regering dat er een ‘harde grens’ komt tussen Ierland en Noord-Ierland. De plannen voor een onzichtbare grens zouden volgens het rapport namelijk onhoudbaar zijn. Opmerkelijk, aangezien Londen altijd heeft volgehouden dat er geen nieuwe douaneposten op het Ierse eiland komen.

Tot slot verwacht de Britse regering dat de kosten van het sociale zekerheidsstelsel de pan uit zullen rijzen vanwege stijgende kosten voor zorginstellingen. Een no-dealbrexit zou bovendien door de hevige verstoring van de het dagelijks leven op het Britse eiland tot sociale onrust kunnen leiden.

Michael Gove, de minister die verantwoordelijk is voor de voorbereidingen van een no-dealbrexit, zei na de publicatie van het rapport dat Operation Yellowhammer van het slechtst denkbare scenario uitging. Het document zou volgens Johnson en consorten naar buiten zijn gebracht om de regering schade te berokkenen.

Lees ook:

Britse regering wil parlement schorsen in aanloop naar brexit

De Britse regering heeft woensdag een nieuwe truc uit de hoge hoed getoverd in haar streven om het blokkeren van een no-dealbrexit te voorkomen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden