Watersnood
Nigeria geteisterd door ergste overstromingen in tien jaar. ‘Deze ramp treft hele land’
Nigeria kampt met de zwaarste overstromingen in tien jaar tijd. ‘Op een ramp van dit kaliber kun je je eigenlijk niet voorbereiden.’
De Nigeriaanse rivierbedding moest het al weken geleden opgeven. Het steeds hoger komende water, veroorzaakt door zware regenval en een gebarsten dam, is simpelweg te veel om te dragen.
Nigeria kampt sindsdien met de zwaarste overstromingen in jaren. Bruin, smoezelig water loopt steden en dorpen in, bereikt de eerste verdieping van huizen, soms zelfs de tweede. De meeste inwoners hebben hun woning allang verlaten. Sommigen blijven en kunnen op zolder toekijken hoe het water prullenbakken, matrassen en vuilniszakken meesleurt.
Het land met 206 miljoen inwoners worstelde al eerder met hevige overstromingen van de twee grootste rivieren, de Niger en de Benue, maar zo erg als nu is het in tien jaar niet geweest. Het dodental is inmiddels opgelopen tot ruim zeshonderd. Vooral in de stad Lokoja in de Kogi-regio, waar de twee rivieren tot een ‘V’ samenkomen, is flink getroffen. Al weken varen mensen rond in kano’s. Maar de stad wordt steeds leger, nu ruim 1,4 miljoen mensen in de regio hun huis hebben verlaten.
In de zuidelijke Anambra-provincie kapseisde maandag een kleine boot met 85 passagiers. Het vaartuig kon de sterke stroming en het gewicht van de veel te grote groep mensen niet aan. Toen de boot in een obstakel van bomen terechtkwam, viel hij om. 76 mensen zijn nog steeds vermist.
Opengezette dam
De overstroming is vermoedelijk deels veroorzaakt door de bovengemiddelde regenval in Nigeria van de afgelopen maanden. Maar ook het openzetten van de Lagdo-dam op 13 september in buurland Kameroen, net over de grens, zou debet zijn aan de verhoogde waterstand.
Ongekend, noemt Bhupinder Tomar de overstroming. Hij is hoofd van de Rode Kruis-delegatie van Ghana, Nigeria, Togo en Benin. “33 van de 36 regio’s in Nigeria zijn getroffen door de ramp. Deze overstroming treft echt het hele land, we hebben mensen van het noordwesten tot het zuiden moeten evacueren.”
Tomar coördineert vaker de hulp bij overstromingen in Nigeria, die door een gebrek aan de juiste infrastructuur voor het overtollige water zo ongeveer jaarlijks plaatsvinden. “Daarom investeerden we dit jaar al een half miljoen dollar ter voorbereiding op de overstromingen. We trainen vrijwilligers, zodat we bij noodsituaties direct aan de slag kunnen om families te helpen. Maar op een ramp van dit kaliber kun je je eigenlijk niet voorbereiden.”
Video van het Nigeriaanse Rode Kruis in de overstroomde Kogi-regio.
Schoon water wordt een groot probleem
Het Rode Kruis hielp de afgelopen dagen mensen bij de evacuaties naar hoger gelegen gebieden. “Naar verhoogde snelwegen, bijvoorbeeld, of opvangkampen.” Die kampen zijn vaak gebouwd met haast en daarom niet altijd even stevig. “We proberen te helpen met het verbeteren van de constructies van de kampen. En we proberen voedsel of schoon drinkwater te leveren. Per boot, en als het even kan over de weg.”
Want schoon water, dat wordt een groot probleem, vreest Tomar. “Veel mensen op de vlucht hebben daar niet of amper toegang toe. Dus proberen we dat naar ze toe te brengen. Of we brengen tabletten om vervuild water te reinigen.”
Een tweede zorg: de verspreiding van ziekten. “Cholera was al een probleem in veel staten, met een paar duizend besmettingen iedere dag. Dus we verwachten daarin zeker een groei. Net als met malaria overigens, want zoveel water helpt de muggen zich verder te verspreiden.”
Ook kijkt Tomar met zijn team al vooruit naar de komende weken. “Want het water is nog niet weg, voorlopig, ik vermoed niet tot eind november. Het meest urgent nu zijn voedsel, cash voor nieuwe spullen, tijdelijk onderdak en water. Maar we proberen ook verder vooruit te kijken: alle beschadigde huizen moeten straks immers weer worden hersteld.”
Lees ook:
Omgeslagen boot kost 76 mensen het leven in Nigeria
Tijdens het ongeluk, dat vrijdag gebeurde, waren 85 passagiers aan boord.