Rapport Unicef

Nieuw-Zeelandse jeugd is het ongelukkigst – en dat uit zich in de suïcidecijfers

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern. Beeld Getty
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern.Beeld Getty
Linde Leppink

Van alle jongeren in welvarende landen zijn die in Nieuw-Zeeland het ongelukkigst. Dat blijkt uit een groot onderzoek van Unicef waarbij de jeugdstatistieken van de 41 meest welvarende landen met elkaar werden vergeleken. De suïcidecijfers in het land zijn erg hoog. Per 100.000 jongeren tot achttien jaar benemen er 15 zich het leven, ruim twee keer zo veel als in een gemiddeld welvarend land.

De Nieuw-Zeelandse directeur van Unicef, Vivien Maidaborn, noemt de uitkomst van het onderzoek in plaatselijke media ‘verschrikkelijk’. Zij vindt dan ook dat het tijd is dat de regering actie onderneemt . De slechte mentale gezondheid van de jongeren komt volgens haar voort uit de grote ongelijkheid in het land. Unicef adviseert de huidige regering om te luisteren naar de jeugd om erachter te komen hoe zij er zelf over denken.

Minister-president Jacinda Ardern meent dat het rapport geen accuraat beeld geeft van de huidige situatie onder de Nieuw-Zeelandse jongeren. Volgens haar heeft Unicef de recente verbeteringen door haar beleid niet vermeld en laat het rapport vooral de tekortkomingen van de vorige regering zien. Maar de kindercommissaris van Nieuw-Zeeland, Andrew Becroft, heeft vorig jaar onderzoek gedaan naar de armoede onder kinderen in het land. Daaruit bleek dat de huidige regering er niet in was geslaagd om de kinderarmoede terug te dringen. Al sinds het eerste onderzoek in 2012 zijn de cijfers op dat vak gelijk gebleven.

Arderns regering zegt het onderzoek van Unicef serieus te nemen en het gesprek met de kinderen aan te willen gaan.

Lees ook:

Unicef: ‘Helft van alle kinderen wereldwijd slachtoffer van geweld’

De helft van alle kinderen in de wereld is slachtoffer van fysiek, seksueel of psychisch geweld. Overheden schieten volgens Unicef tekort in het beschermen van kinderen. De coronacrisis maakt het er voor kinderen bovendien zeker niet eenvoudiger op.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden