Levensbeëindiging

Nieuw-Zeeland stemt voor legalisering euthanasie

Een billboard in Nieuw-Zeeland roept inwoners op tegen de euthanasiewet te stemmen. Beeld AP
Een billboard in Nieuw-Zeeland roept inwoners op tegen de euthanasiewet te stemmen.Beeld AP

Volgens de eerste uitslagen steunt ruim 65 procent van de Nieuw-Zeelanders een voorstel om de legalisering van euthanasie tot wet te maken.

Roelant Frijns

De bevolking van Nieuw-Zeeland heeft in een referendum haar steun uitgesproken voor het legaliseren van actieve euthanasie. Volgens voorlopige cijfers stemde ruim 65 procent vóór. In de prognose zijn de ongeveer 480.000 ‘speciale stemmen’, zoals bijvoorbeeld die van Nieuw-Zeelanders in het buitenland, nog niet meegeteld. Door de overweldigende steun voor het ja-kamp lijken die niet veel aan de uitslag te zullen veranderen.

In 2019 werd de End of Life Choice Act, een wetsvoorstel voor het legaliseren van actieve hulp bij levensbeëindiging, aangenomen door het parlement. Voorwaarde was dat er eerst in een referendum door het volk groen licht moest worden gegeven voor het doorvoeren van de wet. Dat is nu dus gebeurd.

Peilingen lieten al weken zien dat de wetswijziging het waarschijnlijk zou gaan halen. Bovendien werd de legalisering vanuit de politiek breed gesteund; niet alleen premier Jacinda Ardern, maar ook oppositieleider Judith Collins is voorstander van de nieuwe euthanasiewet.

Actieve hulp bij levensbeëindiging

De End of Life Choice Act maakt het mogelijk voor mensen die aan een chronische, dodelijke ziekte lijden euthanasie te krijgen. Het wordt artsen dus toegestaan patiënten een dodelijke hoeveelheid verdovende middelen toe te dienen, indien dat de wens is van de patiënt. Voorwaarden zijn wel dat een patiënt naar verwachting nog maximaal zes maanden te leven heeft, dat diens fysieke gesteldheid sterk achteruit is gegaan, en dat hij of zij zelf een afgewogen beslissing kan maken. De wet biedt daarnaast geen mogelijkheid euthanasie te laten plegen op basis van psychische stoornissen, hoogbejaardheid of handicaps.

De uitslag van het referendum is bindend. Naar verwachting gaat de wet van kracht in november 2021. Nieuw-Zeeland wordt daarmee pas het zesde land ter wereld dat actieve euthanasie legaliseert. Alleen in Nederland, België, Luxemburg, Canada en Colombia bestaat soortgelijke wetgeving. Ook in de Australische staat Western Australia is actieve euthanasie vanaf volgend jaar legaal. Passieve euthanasie, het beëindigen van iemands leven door levensverlengende behandelingen te stoppen, is in meer landen toegestaan.

Referendum over recreatief cannabisgebruik

Een volksraadpleging over recreatief cannabisgebruik, dat tegelijk met het euthanasiereferendum werd gehouden, moest het mogelijk maken voor Nieuw-Zeelanders om veertien gram marihuana per dag te kunnen kopen en zelf twee cannabisplanten te kweken. Die wet kan volgens de prognoses niet op genoeg steun rekenen; ruim 53 procent stemde tegen. Die voorlopige uitslag kan er door de 'speciale stemmen’ nog wel anders uit gaan zien.

Lees ook:

Steven Pleiter: Ik ben enorm trots op de euthanasiewet, die is geniaal

Een Levenseindekliniek: het idee werd in 2011 door tegen­standers verafschuwd. Zou wie er binnenstapte meteen een spuitje krijgen?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden