Gewetenskwestie

Nieuw-Zeeland legaliseert abortus tot twintig weken

Mminister van justitie Andrew Little, woensdag, na stemming in het parlement.Beeld AP

Nieuw-Zeeland heeft een wet aangenomen die abortus niet langer als misdrijf aanmerkt. Het parlement aldaar stond deze week voor een gewetenskwestie.

Een nieuwe wet staat vrouwen in Nieuw-Zeeland toe hun zwangerschap tot en met twintig ­weken te ­beëindigen. “Vanaf nu wordt abortus in ons land terecht behandeld als een gezondheidskwestie”, zei minister van justitie Andrew Little woensdag, na de stemming in het parlement.

De hervorming werd met 68 tegen 51 stemmen aangenomen. Waar 51 procent van de mannelijke parlementsleden tegen abortus stemde, was 70 procent van de vrouwelijke parlementsleden voor. Door het ­besluit vervalt de oude abortuswet, die sinds 1977 van kracht was. Sindsdien was abortus de enige medische procedure die het land als strafbaar ­bestempelde. Daarop was al langere tijd veel kritiek.

Vrouwen veinsden klacht om een abortus te krijgen

In de praktijk voerden Nieuw-Zeelandse artsen abortus al uit, jaarlijks zo’n 13.000 keer, op basis van een aantal wettelijk vastgelegde uitzonderingen. Zo was abortus toegestaan als de zwangerschap gevaarlijk was voor de ‘mentale of fysieke gezondheid’ van een vrouw. Ook incest, seksueel misbruik, een ‘extreme leeftijd’ en serieuze problemen met de foetus waren geldige uitzonderingsredenen. Een vrouw moest ten minste van twee artsen toestemming krijgen voor het uitvoeren van een abortus.

Volgens critici leidde dat ertoe dat vrouwen klachten veinsden – en dat artsen het spelletje meespeelden. “Deze wet was ouderwets en heel ­paternalistisch” zei Amy Adams, parlementslid en oud-minister van Justitie woensdag. “Ik heb gesproken met vrouwen die een abortus hebben gehad. Ik zag ze worstelen met vertragingen, problemen en oordelen van buitenaf. Ze voelden zich klein en gecriminaliseerd door deze wet.”

‘Vrouwen moesten door hoepels springen’

Voor het plegen van abortus kon een moeder op papier 14 jaar celstraf krijgen, al gebeurde dit in de praktijk nooit. Toch was het volgens justitieminister Little ‘hoog tijd’ voor de maatregel. “Door de vorige wet moesten vrouwen door veel hoepels springen voor een abortus”, zei hij. “Deze maatregel helpt vrouwen om in een eerder stadium advies en een behandeling te krijgen.”

Door de hervorming hoeft een vrouw niet langer langs twee artsen om een zwangerschap korter dan twintig weken te beëindigen. Een bezoek aan de huisarts is vanaf nu ­genoeg. Wel wil de regering dat professionele begeleiding bij het keuzeproces mogelijk blijft. 

Kritiek op de wet was er ook, met name het deel dat over abortussen na twintig weken gaat. Dat mag alleen als een arts die abortus ‘klinisch noodzakelijk’ acht.  “Dat gedeelte van de wet is veel te vaag”, vond Agnes ­Loheni van de centrum-rechtse National Party. “Het is slecht gedefinieerd en houdt geen rekening met het ongeboren kind.”

De stemming werd beschouwd als een ‘gewetenskwestie’. Dat betekent dat de Nieuw-Zeelandse Kamerleden hun partijlijn niet hoefden te volgen.

Lees ook:

Abortus in Oklahoma? Dan moet je als vrouw heel sterk in je schoenen staan

Abortus is legaal in de VS, maar veel conservatieve staten proberen het wel zo moeilijk mogelijk te maken. Trouw liep mee in Oklahoma en Kansas, waar twee klinieken hun hoofd boven water proberen te houden in een zee van regels.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden