Vrouwenrechten

Nieuw-Zeeland geeft stellen recht op verlof na een miskraam

De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern in het parlement in mei 2018, toen ze zwanger was. Een lid van haar Labour-partij nam het initiatief voor een wet die doorbetaald verlof garandeert na een miskraam. Beeld AP
De Nieuw-Zeelandse premier Jacinda Ardern in het parlement in mei 2018, toen ze zwanger was. Een lid van haar Labour-partij nam het initiatief voor een wet die doorbetaald verlof garandeert na een miskraam.Beeld AP

Vrouwen en hun partners krijgen in Nieuw-Zeeland recht op drie dagen doorbetaald verlof na een miskraam.

Arjen van der Ziel

Het Nieuw-Zeelandse parlement heeft een wet aangenomen die stellen recht geeft op drie dagen doorbetaald verlof na een miskraam. Werknemers in Nieuw-Zeeland hadden al recht op doorbetaald verlof na een zogeheten doodgeboorte, waarbij de zwangerschap na twintig weken of langer is afgebroken.

Maar de nieuwe wet gaat verder. Voortaan hebben stellen bij elke voortijdig afgebroken zwangerschap recht op drie dagen doorbetaald verlof, ongeacht de duur van de zwangerschap. De regeling geldt niet voor abortussen.

“Het wetsvoorstel geeft vrouwen en hun partners de tijd om hun verlies te verwerken”, zei de sociaaldemocratische volksvertegenwoordiger Ginny Andersen, die het initiatief nam voor de wet, woensdag in het parlement. “Omdat hun verdriet geen ziekte is. Het is een verlies. En het verwerken daarvan kost tijd.”

Een barmhartig verlofstelsel

Nieuw-Zeeland neemt met de wet, die in de komende weken van kracht wordt, een voortrekkersrol op zich. Sommige andere landen hebben al wel, net als Nieuw-Zeeland tot nu toe, een verlofregeling voor doodgeboortes. En in India hebben vrouwen recht op zes weken doorbetaald verlof na een miskraam of doodgeboorte. Maar omdat veel vrouwen in India in de informele sector werken, kunnen relatief weinig van hen er aanspraak op maken.

“Hoewel we een van de eerste zijn, hoop ik dat we niet een van de laatste zijn”, verklaarde Andersen. “Ik hoop dat andere landen ook werk gaan maken van wetgeving voor een barmhartig en eerlijk verlofstelsel.”

Miskramen en doodgeboorten zijn wereldwijd nog steeds een taboe. Stellen vinden het vaak moeilijk om erover te praten. Toch komen ze behoorlijk vaak voor. Van alle vastgestelde zwangerschappen loopt ruwweg 1 op de 10 uit op een miskraam of doodgeboorte. Ongeveer een kwart van de vrouwen krijgt ermee te maken. In Nederland hebben vrouwen, bij een doodgeboorte na 24 weken zwangerschap, recht op 16 weken betaald verlof. Bij een beëindiging van de zwangerschap in de eerste 24 weken kunnen ze zich alleen ziek melden.

Nieuw-Zeeland loopt wel vaker voorop met progressieve wetten die de rechtspositie van vrouwen versterken. Het was in 1893 ook het eerste land ter wereld dat alle vrouwen het recht gaf om te stemmen in nationale parlementsverkiezingen.

Lees ook:

Waarom de Nieuw-Zeelandse ‘anti-Trump’ zo populair is

De Labour-partij van de Nieuw-Zeelandse premier Ardern dreigde de verkiezingen van komende zaterdag te verliezen. Maar het virus veranderde alles. ‘Ons plan is nu om de economie weer op te bouwen.’

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden