Na vijftig jaar

Nieuw proces voor Japanner (87) die doodstraf kreeg

Hideko Hakamata, de zus van de terdoodveroordeelde, reageert op het nieuws dat haar broer een nieuw proces krijgt. Beeld AFP
Hideko Hakamata, de zus van de terdoodveroordeelde, reageert op het nieuws dat haar broer een nieuw proces krijgt.Beeld AFP
Gijs Moes

Een Japanse man van 87, die meer dan vijftig jaar geleden ter dood werd veroordeeld, komt opnieuw voor de rechter. De zaak tegen Iwao Hakamata moet opnieuw worden behandeld omdat het bewijs ondeugdelijk lijkt, zo oordeelde het Hooggerechtshof in Tokio maandag. Daarmee krijgt Hakamata, die in 2014 al voorlopig vrij kwam vanwege twijfels over zijn proces, de kans om definitief van alle blaam gezuiverd te worden.

De voormalige bokser kreeg in 1968 de doodstraf omdat hij zijn toenmalige baas, diens vrouw en hun kinderen zou hebben vermoord. Ook zou hij hun huis in brand hebben gestoken. Hakamata werd veroordeeld na een bekentenis, die hij aflegde nadat hij twintig dagen lang soms meer dan twaalf uur per dag was ondervraagd. Daarbij werd hij naar eigen zeggen ook geslagen. Later trok hij zijn bekentenis weer in en ook over gevonden kleding, die als bewijsmateriaal diende, kwamen er vragen van zijn advocaat.

Na zijn veroordeling zat Hakamata decennialang alleen in de dodencel. In Japan is het gebruikelijk dat ter dood veroordeelden daar wachten tot het moment dat het vonnis – onaangekondigd – wordt uitgevoerd. Toen hij in 2014 vrij kwam, was hij mentaal ernstig in de war. Sindsdien wordt Hakamata verzorgd door zijn zus, die hem in huis heeft genomen. Zij is zich, samen met een advocaat, altijd blijven inzetten voor herziening van het vonnis.

Lees ook: Deze man zat 46 jaar alleen opgesloten in een Japanse dodencel

Wie in Japan een doodvonnis krijgt, brengt vele jaren in eenzame opsluiting door zonder te weten wanneer de executie volgt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden