Nieuwe therapie

Nieuw middel tegen Alzheimer goedgekeurd in VS

Biotechnologisch bedrijf Biogen.  Beeld EPA
Biotechnologisch bedrijf Biogen.Beeld EPA

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA heeft een nieuw middel tegen de ziekte van Alzheimer versneld goedgekeurd voor gebruik. Het is voor het eerst sinds 2003 dat een nieuwe therapie tegen de ernstige aandoening op de markt komt.

De toezichthouder acht het waarschijnlijk dat patiënten er voordeel van hebben, maar er kleven nog wel onzekerheden aan de “belangrijke” nieuwe behandeling tegen de ziekte die dementie veroorzaakt.

Toen biotechnologisch bedrijf Biogen in oktober 2019 aankondigde goedkeuring te vragen voor het middel aducanumab, kwamen er verheugde reacties uit de medische wereld. Veel farmaceutische bedrijven hadden de zoektocht naar een goed medicijn voor het afremmen van de ziekte min of meer opgegeven.

Biogen was er in 2019 eigenlijk ook mee gestopt, maar een nieuwe analyse wees uit dat het medicijn toch aan bleek te slaan. Een hoge dosis aducanumab, met als merknaam Aduhelm, gedurende langere tijd zou “enige effectiviteit” kunnen hebben in de behandeling van Alzheimer, bleek uit de resultaten. Het ophopen van bepaalde eiwitten in hersenzenuwcellen, de oorzaak van Alzheimer, kan ermee worden teruggedrongen, aldus de FDA.

De FDA heeft Biogen opgedragen onderzoek te doen naar het effect van het middel bij patiënten. “Als het medicijn niet werkt zoals bedoeld, dan kunnen we stappen nemen om het van de markt te halen”, schrijft de waakhond in een verklaring.

In de Verenigde Staten lijden meer dan 6 miljoen mensen aan Alzheimer, die gepaard gaat met geheugenverlies en verlies van andere mentale functies.

Lees ook:

Wie iets tegen dementie vindt, heeft de miljarden voor het opscheppen

En als je net doet alsof je iets hebt dan haal je ook nog wel miljoenen binnen, schrijft Bert Keizer in zijn column.

Apathisch of juist labiel? Dit zijn de man-vrouwverschillen bij alzheimer

Tweederde van de patiënten met de ziekte van Alzheimer is vrouw. Maar hersenonderzoekers die geslachtsverschillen willen doorgronden, ondervinden tegenstand. Zonde, want de medicatie van de toekomst draait om diversiteit van patiënten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden