Bygmalion-affaire

Nicolas Sarkozy krijgt jaar celstraf voor illegale financiering campagne

Nicolas Sarkozy Beeld AFP
Nicolas SarkozyBeeld AFP

De Franse oud-president Nicolas Sarkozy is schuldig bevonden aan illegale financieringspraktijken tijdens zijn verkiezingscampagne in 2012. Dat heeft een rechtbank in Parijs legde hem een celstraf van een jaar op, maar mag die thuis uitzitten.

De 66-jarige politicus liet kort na de uitspraak bij monde van zijn advocaat weten in beroep te gaan. Hij houdt vol van niets geweten te hebben. Behalve de voormalig president zijn dertien andere betrokkenen ook veroordeeld.

De zaak draaide rond de zogeheten Bygmalion-affaire. Sarkozy werd in 2007 tot president gekozen en zijn campagneteam en medewerkers gaven in de eerste maanden van 2012 veel geld uit om hem herkozen te krijgen. Uiteindelijk zou er 20 miljoen euro meer zijn uitgegeven aan de verkiezingscampagne dan wettelijk was toegestaan.

Om de omvang van dat bedrag te verdoezelen heeft het team van Sarkozy met rekeningen gesjoemeld. Daardoor zouden ze niet in de administratie van de verkiezingscampagne opgedoken zijn, maar werden ze afgewenteld op zijn partij, de UMP. De dure verkiezingsbijeenkomsten werden georganiseerd door consultancybedrijf Event & Cie., een dochteronderneming van de firma Bygmalion.

Tweede veroordeling dit jaar

Sarkozy werd in maart van dit jaar als eerste Franse ex-president in de moderne geschiedenis, ook al tot een celstraf veroordeeld wegens corruptie. Hij heeft drie jaar cel gekregen, waarvan twee jaar voorwaardelijk, maar is in beroep gegaan tegen het vonnis.

Met zijn advocaat probeerde hij om een magistraat van de Hoge Raad voor zijn karretje te spannen. Het ex-staatshoofd zou ervoor zorgen dat deze man een mooie baan zou krijgen in Monaco. In ruil daarvoor zou die zijn belangen in de gaten houden.

De deal is van na het presidentschap van Sarkozy, dat duurde van 2007 tot 2012. De naam de magistraat, Azibert, werd bij toeval ontdekt, toen het financieel parket de oud-president en zijn advocaat Thierry Herzog afluisterde in het kader van een onderzoek naar campagnegeld dat Sarkozy zou hebben ontvangen van de later verdreven Libische dictator Khadaffi.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden