Nicaragua

Nicaragua neemt omstreden ‘Poetin-wet’ aan

Het Nicaraguaanse parlement kwam donderdag bijeen om te besluiten over de omstreden wet voor ‘buitenlandse agenten’.  Beeld Reuters
Het Nicaraguaanse parlement kwam donderdag bijeen om te besluiten over de omstreden wet voor ‘buitenlandse agenten’.Beeld Reuters

Het parlement van Nicaragua heeft de veel bekritiseerde ‘buitenlandse-agentenwet’ aangenomen. Twee andere controversiële wetten staan gepland.

Linde Leppink

Mensen en organisaties die geld ontvangen uit het buitenland en actief zijn in Nicaragua, moeten zich voortaan als ‘buitenlandse agent’ registeren bij het ministerie van binnenlandse zaken. Eenmaal bestempeld als agent zijn ze verplicht om bekend te maken hoeveel geld ze vanuit het buitenland ontvangen, ook worden ze uitgesloten van deelname aan politieke activiteiten. Hiermee treft de nieuwe wet onder meer ngo’s en mensenrechtenorganisaties.

Nicaragua is niet het enige land dat de omstreden wet heeft ingevoerd. Deze heet in de volksmond ‘wet van Poetin’ vanwege de gelijkenis met de verordening die in Rusland in 2012 werd aangenomen. Onder meer Hongarije en Israël hebben enkele jaren geleden vergelijkbare wetgeving ingevoerd.

De ‘Poetin’-wet in Nicaragua is onderdeel van een drietal draconische verordeningen. Met onder meer de wetten ‘Cybercriminaliteit’ en ‘Haatdragende taal’ poogt de regering van Daniel Ortega critici van het regime het zwijgen op te leggen. Het Europees Parlement riep vorige week op tot sancties tegen het Midden-Amerikaanse land bij invoering van de controversiële wetten. Toch worden naar verwachting in de aankomende dagen de twee wetten door het Nicaraguaanse parlement goedgekeurd.

In 2018 vonden in Nicaragua massale straatprotesten plaats, die door de regering hardhandig de kop in werden gedrukt. Momenteel zitten er volgens de Organisatie van de Amerikaanse Staten nog steeds honderddertien politieke gevangen vast, waarvan sommige uit protest al twee weken in hongerstaking zijn. Volgens president Ortega werden de opstanden in 2018 mogelijk gemaakt door hulp van buitenaf.

Lees ook:

Nicaragua leeft in angst voor Operatie Schoonmaak

Volgens de Nicaraguaanse president Daniel Ortega het ‘normale’ leven teruggekeerd in zijn land. De oppositie beschuldigt de regering echter van een terreurcampagne tegen critici van het regime.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden