Mensensmokkel

Netwerk van mensensmokkelaars opgerold, twee verdachten in Nederland opgepakt

Een smokkelaar loopt over het strand nadat hij migranten op een boot heeft gezet in de buurt van Duinkerken in Noord-Frankrijk.Beeld AFP

Een internationale bende van smokkelaars die mensen in gevaarlijke omstandigheden van  het Franse Calais over Het Kanaal naar het Britse Dover brachten, is opgerold. 

Opsporingsdiensten uit vier verschillende landen hebben gezamenlijk een netwerk van mensensmokkelaars opgerold. Zij wisten twaalf verdachten in verschillende landen op te pakken en namen onder meer tien rubberboten, een aantal voertuigen, 150 zwemvesten en 48.000 euro aan contant geld in beslag. De operatie werd gecoördineerd door Eurojust, het Europese agentschap dat lidstaten steunt in de strijd tegen zware criminaliteit. 

De verdachten - van wie er zeven in Frankrijk, drie in Groot-Brittannië en twee in Nederland werden opgepakt - zouden honderden mensen van het Franse Calais naar het Britse Dover hebben gebracht. De migranten, die per persoon zo’n 3000 euro voor de reis moesten neertellen, werden op overvolle rubberboten gezet, ook als de weersomstandigheden ongunstig waren.

Naar schatting zijn in september bijna 1900 mensen in Groot-Brittannië aangekomen door het Kanaal over te steken, ongeveer hetzelfde aantal als in heel 2019. Woensdag onderschepten de Britse autoriteiten nog drie boten met 48 opvarenden. Frankrijk zou dinsdag ook al vier boten hebben tegengehouden met 21 mensen aan boord die naar de overkant probeerden te komen.

Het lijkt er op dat de route via het Kanaal vaker gebruikt wordt, nu er vanwege de beperkende maatregelen rondom het coronavirus minder verkeer is tussen beide landen. Eerder probeerden mensen de overkant te bereiken door zich in vrachtwagens of op veerboten te verstoppen. Veel mensen proberen naar Groot-Brittannië te vluchten omdat ze daar bijvoorbeeld al familieleden hebben wonen, de taal spreken, of hopen werk te vinden.

Volgens commandant Dan O’Mahoney, die deze zomer door het Britse ministerie van binnenlandse zaken is aangesteld om in samenwerking met de Fransen de mensensmokkel in het Kanaal aan te pakken, worden de overtochten georganiseerd door ‘hardvochtige criminelen’. Dit jaar zijn 179 mensen gearresteerd op verdenking van mensensmokkel, zei hij.  O’Mahoney wees erop dat de migranten in Frankrijk asiel zouden kunnen en moeten aanvragen omdat het een veilig land is ‘in plaats van de gevaarlijke overtocht naar Groot-Brittannië te maken’.

Het is schokkend om te zien hoe mensen er bij aankomst in Groot-Brittannië aan toe zijn, zei Steve Dann van de nationale organisatie voor misdaadbestrijding (NCA). Vrouwen en kinderen bereiken ‘trillend door onderkoeling’ de overkant. De NCA wil dat sociale media meer maatregelen treffen om te voorkomen dat smokkelaars via die kanalen hun diensten kunnen aanbieden. De NCA riep eerder al op tot de verwijdering van zo’n 1300 accounts; maar zo’n 500 accounts zijn nog altijd in de lucht, aldus de NCA. 

Lees ook:
Britten versterken patrouilles in Kanaal om migratie te beperken

Volgens linkse critici overdrijft de Britse regering het probleem van immigranten die illegaal via zee oversteken en wil ze er politiek munt uit slaan.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden