Israël

Netanyahu waarschuwt Iran na Israëlische aanval op Syrië

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwt Iran: “Iran heeft nergens immuniteit.” Beeld EPA
De Israëlische premier Benjamin Netanyahu waarschuwt Iran: “Iran heeft nergens immuniteit.”Beeld EPA

De Israëlische luchtmacht heeft bombardementen in Syrië uitgevoerd om te voorkomen dat Iran een aanval op het land zou uitvoeren met zogenoemde ‘killer-drones’. Dat heeft het Israëlische leger zondag bekendgemaakt.

Redactie

Israëlische vliegtuigen voerden een luchtaanval uit op het Syrische dorp Akraba, ten zuidoosten van Damascus, aldus legerwoordvoerder Jonathan Conricus.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu reageerde kort na de aanval via Twitter met lof voor de strijdkrachten van zijn land en een waarschuwing aan aartsvijand Iran. “Iran heeft nergens immuniteit. Onze troepen opereren overal tegen de Iraanse agressie.”

Volgens legerwoordvoerder Conricus was de Quds-brigade, de elite-eenheid van de Iraanse Revolutionaire Garde, van plan om met wat hij ‘killer-drones’ noemde, doelwitten in het noorden van Israël aan te vallen. De drones zouden springstoffen bevatten en dienst doen als raketten. De Israëliërs houden Iran en Syrië voor de aanvalsplannen verantwoordelijk.

Het Israëlische leger is momenteel in verhoogde staat van paraatheid, met de bedoeling om “op elke mogelijke gebeurtenis te reageren”, aldus Conricus. “We zullen actie ondernemen tegen iedereen die Israëlische doelen wil aanvallen.”

Het Israëlische leger voert regelmatig aanvallen uit op doelwitten in Syrië. Die bombardementen richten zich volgens waarnemers op strijdkrachten die banden hebben met Iran. Israël wil zo voorkomen dat zijn aartsvijand voet aan de grond krijgt in Syrië. De regering in Teheran onderhoudt nauwe banden met de Syrische president Bashar al-Assad en steunt talrijke milities die in de burgeroorlog aan de zijde van de regeringstroepen vechten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden