Verkiezingen Israël

Netanyahu kan opnieuw premier worden volgens exitpolls

Benjamin Netanyahu brengt zijn stem uit voor de vijfde Israëlische parlementsverkiezing in vier jaar. Beeld Getty Images
Benjamin Netanyahu brengt zijn stem uit voor de vijfde Israëlische parlementsverkiezing in vier jaar.Beeld Getty Images

De partij van ex-premier Benjamin Netanyahu en verwante partijen hebben de Israëlische verkiezingen gewonnen. Volgens exitpolls vergaarde het blok een krappe meerderheid van 61 of 62 van de 120 zetels in het parlement, waardoor Netanyahu kan terugkeren aan de macht, melden Israëlische media.

ANP

Verandering van de uitslag na telling van alle stemmen wordt echter niet uitgesloten, zoals de ervaring bij vorige verkiezingen laat zien.

Het was de vijfde keer in nog geen vier jaar dat de Israëliërs een nieuw parlement konden kiezen. Netanyahu hoopt een politieke comeback te maken na meer dan een jaar oppositie te hebben gevoerd. Zijn conservatieve Likoed kwam als grootste partij uit de bus. Netanyahu kan nu met andere partijen die tot zijn kamp worden gerekend een coalitie gaan vormen, daarbij ook steunend op uiterst rechtse partijen.

De huidige regeringscoalitie bestaat uit zowel linkse als rechtse partijen, die vooral zijn verenigd in hun afkeer van de voormalige premier. Die anti-Netanyahu-coalitie verloor eerder dit jaar haar nipte meerderheid in het parlement en slaagde er niet in die terug te krijgen. Yesh Atid van premier Yair Lapid werd wel de tweede partij.

De inmiddels 73-jarige Netanyahu was in de jaren negentig al premier en later ook tussen 2009 en vorig jaar. Het leverde hem de titel op van langstzittende premier in de geschiedenis van Israël. Hij is ook al jaren verwikkeld in meerdere corruptiezaken. Aanhangers zien dat als een heksenjacht. Volgens hen is Netanyahu de enige leider die voor politieke stabiliteit kan zorgen.

Het verwachte verkiezingsresultaat toont volgens de Palestijnse premier Mohammad Shtayyeh het ‘opkomende extremisme’ in de Joodse staat. De winst van Netanyahu’s blok, dat hij omschrijft als ‘extreem-religieus rechts‘, wijt hij aan het ‘groeiende extremisme en racisme in de Israëlische samenleving’. En: “Het bewijst dat wij geen vredespartner hebben.”

Lees ook:
Israël opnieuw naar de stembus. Arabisch-Israëlische kiezer heeft het lot van Netanyahu in handen

Voor de vijfde keer in nog geen vier jaar zijn er in Israël verkiezingen. De Arabisch-Israëlische gemeenschapspeelt ditmaal een sleutelrol.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden