Afghanistan

Net als zijn vader ooit, leidt Ahmad Massoud (32) het verzet tegen de Taliban. ‘We wisten dat deze dag zou komen’

Ahmad Massoud. Beeld Reuters
Ahmad Massoud.Beeld Reuters

Terwijl de Taliban bezig zijn om overal in het land hun vleugels uit te slaan, neemt het verzet tegen de nieuwe machthebbers toe in de Panjshir-vallei.

Ghassan Dahhan

Terwijl de Taliban bezig zijn om overal in het land hun vleugels uit te slaan, neemt het verzet tegen de nieuwe machthebbers toe in de Panjshir-vallei. De vallei is nog altijd niet in handen van de Taliban, en anti-Talibanrebellen vragen nu het buitenland om hulp.

De strijd tegen de Taliban in Afghanistan wordt geleid door de zoon van wijlen Ahmad Shah Massoud. Massoud vocht in de jaren tachtig tegen de Sovjet-Unie en daarna tegen de Taliban, maar werd op 9 september 2001 – precies twee dagen voor de aanslagen in New York – vermoord door Al-Qaida. Zijn zoon Ahmad Massoud wil de strijd tegen de Taliban nu hervatten.

In een opiniestuk in de Washington Post vraagt Massoud de internationale gemeenschap om deze strijd te steunen. Hij schrijft daarin dat het verzet bestaat uit Afghaanse militairen, onder wie ook speciale eenheden. “We beschikken over voorraden aan munitie en wapens, die we geduldig bijeen hebben gebracht sinds de tijd van mijn vader, want we wisten dat deze dag zou aanbreken.”

Massoud stelt dat de Panjshir-vallei zich niet gewonnen zal geven, zoals elders in Afghanistan gebeurde. De Pansjir-vallei is moeilijk in te nemen, mede vanwege de geografie. Het gebied is omringd door hoge bergen. De Sovjets slaagden er in de jaren tachtig bijvoorbeeld niet in om het gebied onder controle te brengen en later faalden ook de Taliban om deze regio te onderwerpen. “Als de Taliban-krijgsheren een aanval uitvoeren, dan zullen ze op stevig verzet van ons stuiten”, aldus Massoud.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Massoud probeert het Westen te verleiden om militaire steun te bieden door te wijzen op de gezamenlijke belangen. “De Taliban zijn niet alleen een probleem voor het Afghaanse volk. Onder Taliban-bestuur zal Afghanistan zonder twijfel weer een ground zero worden voor radicaal-islamistisch terrorisme; nieuwe complotten tegen (westerse, red.) democratieën zullen vanuit hier weer voorbereid worden.”

Roep om steun van het Westen

Massoud erkent ook dat hij geen stand zal kunnen houden zonder steun van het Westen. De Taliban wisten het verzet in bijna alle delen van het land te breken, ook in de gebieden waar ze van oudsher op weinig steun en veel weerstand konden rekenen. De Taliban versloeg in de afgelopen weken veel grote namen uit het vroegere verzet, zoals de vroegere anti-Talibankrijgsheer Abdul Rashid Dostum, die onlangs Afghanistan al ontvluchtte. Hij zei aanvankelijk de stad Mazar-i-Sharif te gaan verdedigen tegen de oprukkende Taliban, maar verliet de stad bij de eerste gevechten.

Toch is het de vraag of het Westen aan zijn oproep gehoor zal geven. Het Westen riskeert met militaire hulp niet alleen dat de vijandschap met de Taliban verder wordt aangewakkerd, maar ook dat de burgeroorlog in Afghanistan wordt verlengd.

Rusland liet zaterdag in ieder geval weten dat het geen heil ziet in het steunen van Massouds strijders. “Ze maken militair geen schijn van kans”, aldus de Russische ambassadeur in Afghanistan. “Er zijn niet veel mensen daar, en voor zover wij weten beschikken ze over 7000 gewapende mannen en kampen ze nu al met brandstoftekorten.”

Lees ook:

De harde lessen van 20 jaar Afghanistan: ‘Amerika had in 2001 grootmoedig moeten zijn’

Terwijl de oorlog in Afghanistan voor de Amerikanen nog maar nauwelijks voorbij is, publiceerde historicus Carter Malkasian, die jarenlang in het land werkte, er al de geschiedenis van. Correspondent Bas den Hond legde Malkasian op basis van zijn boek negen conclusies voor.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden