NieuwsBuitenland

Nepal gaat Everest-toerisme aanpakken

De beroemde foto, gemaakte op 22 mei van dit jaar, toont een lange rij wachtende klimmers op de top van Mount Everest. Veel kwamen door filevorming vast te zitten op de berg, wat op 8800 meter hoogte geen pretje is.  Beeld AP
De beroemde foto, gemaakte op 22 mei van dit jaar, toont een lange rij wachtende klimmers op de top van Mount Everest. Veel kwamen door filevorming vast te zitten op de berg, wat op 8800 meter hoogte geen pretje is.Beeld AP

Alleen stevig getrainde klimmers met al de nodige hoge toppen op hun palmares mogen in de toekomst de Mount Everest op. Tenminste, als het aan een Nepalese staatscommissie ligt die is ingesteld om de klimmersdrukte op 's werelds hoogste berg aan te pakken.

Redactie

Ook adviseert de commissie gezondheidscertificaten te verplichten, evenals het bewijs dat men goed verzekerd is voor eventuele reddingsacties. Bergbeklimmers die de 8848 meter hoge piek van de Mount Everest op willen moeten in ieder geval kunnen aantonen al eens naar een top van minimaal 6500 meter hoogte te zijn geklommen. Ook wordt het verplicht je te laten leiden door een ervaren berggids.

De commissie werd ingesteld na de ophef rondom de drukte op de berg gedurende het drukke klimseizoen, afgelopen mei, waarbij elf mensen op de flanken van de Everest om het leven kwamen. De overheid van Nepal kreeg flinke kritiek dat het veel te gemakkelijk toeristen zou toestaan de berg te beklimmen, waardoor mensen onder levensgevaarlijke omstandigheden vast kwamen te zitten bovenop de berg.

Men gaat ervan uit dat de Nepalese overheid de aanbevelingen opvolgt, voordat het volgende klimseizoen in de Himalaya weer begint, in de periode maart tot en met mei.

Lees ook:

Tien doden, en dat allemaal voor een selfie op een top in de Himalaya

Eerst dacht Marijn de Vries dat het fotoshop was. Daarna probeerde zede poppe­tjes te tellen. De gekleurde winterjassen en rugzakken regen zich aaneen tot een vrolijk lint. Je zou de aanblik gezellig kunnen noemen als het niet zo huiveringwekkend absurdistisch was.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden