Verkiezingen

Nek-aan-nekrace in Duitse exitpolls, SPD zo'n twee procent voorsprong op CDU

Aanhangers van de sociaaldemocratische SPD wachten de eerste peilingen in spanning af.  Beeld REUTERS
Aanhangers van de sociaaldemocratische SPD wachten de eerste peilingen in spanning af.Beeld REUTERS

De exitpolls van de Duitse verkiezingen laten een nek-aan-nekrace zien tussen de centrumlinkse SPD en de conservatieve CDU/CSU van vertrekkend bondskanselier Angela Merkel.

ANP/Redactie Trouw

De twee voornaamste kanshebbers om Merkel op te volgen zijn partijgenoot en deelstaatpremier van Noordrijn-Westfalen Armin Laschet en minister van Financiën Olaf Scholz van de SPD. Volgens een exitpoll van de omroep ARD gaan de twee gelijk op in de Duitse parlementsverkiezingen. Beide partijen krijgen ongeveer 25 procent van de stemmen.

Bij de exitpoll van omroep ZDF staan de sociaaldemocraten van SPD zelfs voor met 26 procent tegenover CDU met 24 procent van de stemmen. Het is echter nog te vroeg om een winnaar uit te roepen. Een voorlopige uitslag komt waarschijnlijk pas diep in de nacht.

null Beeld Louman & Friso
Beeld Louman & Friso

Scholz: kiezer wil mij als bondskanselier

Olaf Scholz, de leider van de Duitse centrumlinkse partij SPD, heeft verheugd gereageerd op de exitpolls. Volgens hem wil een groot deel van de kiezers dat hij de nieuwe bondskanselier van Duitsland wordt, zo zei hij ruim een uur na het sluiten van de stembussen.

“Natuurlijk ben ik blij met de verkiezingsuitslag”, zei Scholz zondagavond in Berlijn. Volgens hem is de verwachte uitslag een “groot succes” voor de SPD. Zijn partij heeft in de meest recente prognoses een voorsprong van zeker 1 procentpunt op de CDU/CSU van Merkel.

“De burgers willen verandering”, zei Scholz zondagavond in een interview met ARD. “Ze willen dat de kandidaat van de SPD de volgende kanselier wordt. Dat zie je heel duidelijk aan de peilingen, maar ook aan de verkiezingsuitslag.” Uit die uitslag put Scholz “kracht om zo snel mogelijk een regering te vormen”.

CDU flink ingeboet

Klimaatpartij De Groenen van Annalena Baerbock deed het eerder dit jaar nog goed in de peilingen, maar lijkt met 15 procent van de stemmen op de derde plaats te blijven steken. Daarachter staan met beide 11 procent de liberale FDP en radicaal rechtse partij AfD. Die Linke zou net de kiesdrempel van 5 procent hebben gehaald.

De uitslagen van de exitpolls zouden betekenen dat de CDU/CSU heeft verloren ten opzichte van de vorige verkiezingen. Die kreeg toen 32,9 procent van de stemmen. De SPD staat op winst. In 2017 eindigde die partij op 20,5 procent, haar slechtste prestatie ooit. Omdat geen van de partijen een meerderheid krijgt in het parlement, moeten minstens twee of mogelijk drie partijen een regering gaan vormen.

Opkomst

Zo’n 60,4 miljoen mensen mochten een stem uitbrengen voor de Bondsdagverkiezingen. Een groot deel had volgens de kiesraad al per post gestemd. Daardoor lag het opkomstpercentage bij de stembureaus rond 14.00 uur lager dan rond dezelfde tijd bij de verkiezingen in 2017. Maar de uiteindelijk opkomst zal naar verwachting hoger zijn. Vier jaar geleden was dat 76,2 procent.

Aan de verkiezingen deden 47 partijen mee, maar slechts een handvol zal vanwege een kiesdrempel van 5 procent een plek in het parlement krijgen.

CDU/CSU vormt al sinds 2005 de grootste fractie in de Bondsdag, het Duitse parlement. Sindsdien regeert Merkel als bondskanselier, maar zij wilde na deze verkiezing niet nog een termijn aanblijven. Daarom schoof haar CDU deelstaatpremier Laschet uit Noordrijn-Westfalen naar voren om haar op te volgen. De conservatieven van Merkel regeerden de afgelopen jaren met de sociaaldemocraten van Scholz.

Lees ook:

Wie zijn Scholz en Laschet, de mannen die Merkel willen opvolgen?

In Duitsland speelt zich een nek-aan-nekrace af. De christendemocraten van CDU/CSU en de sociaaldemocraten van de SPD zitten elkaar in de peilingen op de hielen. Wie zijn de leiders van deze partijen en dus mogelijk de opvolger van Angela Merkel?

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden