Aanval vluchtelingenkamp

Negen Palestijnen gedood bij Israëlische inval Westelijke Jordaanoever

Tientallen gepantserde voertuigen en een leger-bulldozer waren onderdeel van de operatie.  Beeld AFP
Tientallen gepantserde voertuigen en een leger-bulldozer waren onderdeel van de operatie.Beeld AFP

De Israëlische inval op de bezette Westoever is de dodelijkste in jaren. Onder de slachtoffers zijn zowel militieleden als burgers.

Isabel Bolle

Bij een inval van het Israëlische leger in Jenin, op de bezette Westoever, zijn donderdag negen Palestijnen gedood. Volgens het Palestijnse ministerie zijn er ook twintig gewonden, van wie vier in kritieke toestand verkeren. Het is de dodelijkste inval in het gebied in jaren.

Volgens de Palestijnse autoriteiten waren twee van de slachtoffers ongewapende burgers: een 61-jarige vrouw en een nog onbekende man. De overige zeven slachtoffers zouden leden zijn van verschillende milities, die het vuur openden op de Israëlische soldaten in reactie op de inval. Vier van hen worden geclaimd door Hamas, twee door Islamitische Jihad, en een door de al-Aqsa Martelarenbrigade, een militie gelieerd aan de partij Fatah.

De inval in de stad werd uitgevoerd met tientallen gepantserde voertuigen, een leger-bulldozer en scherpschutters. Sommige inwoners gingen ook de straat op om stenen naar de voertuigen te gooien.

Aanslag

Volgens het Israëlische leger werd de inval ingezet nadat het signalen opving dat leden van Islamitische Jihad een aanslag aan het voorbereiden waren. Het gebouw waar de leden zich zouden ophouden werd omsingeld en uiteindelijk binnengevallen door de soldaten. Volgens het leger zijn hier drie militanten gedood – mogelijk ook van een andere militie, gezien Islamitische Jihad zegt slechts twee slachtoffers te betreuren. Ook is er een militant gearresteerd.

De Palestijnse minister van gezondheidszaken, Mai al-Kaila, beschuldigt het Israëlische leger er ook van traangas te hebben afgevuurd op een lokaal ziekenhuis, waardoor de kinderafdeling geëvacueerd moest worden. Een journalist van de Israëlische krant Haaretz heeft beelden gedeeld waarop te zien is hoe kinderen de gang op worden gebracht en er gehoest wordt. Een woordvoerder van het leger verklaart dat het gas misschien onbedoeld door het raam naar binnen is gewaaid.

De Palestijnse president Mahmoud Abbas bestempelt de inval als een ‘bloedbad’, uitgevoerd in ‘de schaduw van internationaal stilzwijgen’. Hij heeft drie dagen van nationale rouw afgekondigd. Ook kondigde de Palestijnse Autoriteit aan de samenwerking met Israël op het gebied van veiligheid te beëindigen. Die zou wegens de ‘herhaaldelijke agressie’ tegen de Palestijnen ‘niet meer mogelijk’ zijn.

Het Israëlische leger heeft sinds vorig jaar de hoeveelheid militaire invallen op de bezette Westoever flink opgevoerd, naar eigen zeggen om de lokale milities in steden als Jenin en Nablus te verzwakken. De invallen zouden zich richten op Palestijnen militieleden – die vaak worden gedood bij vuurgevechten of liquidaties – maar daarnaast worden er ook regelmatig Palestijnen doodgeschoten die demonstreren tegen de militaire acties of die toevallig langslopen.

Vorig jaar zijn er minstens 170 Palestijnen op de Westoever gedood, onder wie zeker 30 kinderen. Volgens de Israëlische mensenrechtenorganisatie B’tselem was 2022 het dodelijkste jaar voor Palestijnen in het gebied sinds 2004. Vorig jaar werden er ook tien Israëliërs gedood op de Westoever, zowel soldaten als burgers.

Dit jaar lijkt het geweld aan te houden: in januari zijn er tot nu toe 29 Palestijnen gedood, onder wie vijf kinderen.

Ondertussen bereidt Israël zich voor op een mogelijke vergeldingsactie vanuit Gaza. Het zuidelijk commando van het leger zegt te verwachten dat Hamas of Islamitische Jihad vanuit de enclave raketaanvallen gaan uitvoeren.

Lees ook:

In het Palestijnse vluchtelingenkamp kent iedereen wel iemand die gedood is

Jenin geldt als een bolwerk van de gewapende strijd tegen Israël. Verslaggever Ties Brock trok het kamp in.

Sinds de VN de tel bijhouden, vielen er nog nooit zoveel Palestijnse doden op de bezette Westoever als dit jaar

Volgens de VN is het voor Palestijnen op de bezette Westoever het dodelijkste jaar sinds de organisatie is begonnen met tellen. Onder een nieuwe rechtse regering dreigt de situatie verder te escaleren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden