Vrouwenrechten

Negen keer is scheepsrecht: Argentinië legaliseert abortus

Argentijnen vieren feest op het plein voor het parlement in Buenos Aires nadat de senaat een wet heeft aangenomen die abortus legaliseert.  Beeld AP
Argentijnen vieren feest op het plein voor het parlement in Buenos Aires nadat de senaat een wet heeft aangenomen die abortus legaliseert.Beeld AP

Een historische dag in Argentinië. Woensdag stemde de senaat in Buenos Aires voor legalisering van abortus. Een zeldzaamheid op het Zuid-Amerikaanse continent.

Jarron Kamphorst

Tussen hoop en vrees staarden woensdagochtend vroeg duizenden ogen op het plein voor het Argentijnse parlement in Buenos Aires naar een groot scherm. Gedurende de dag verzamelden zich daar voor- en tegenstanders van abortus om live mee te kijken naar een stemming in de senaat over de legalisering van abortus in het Zuid-Amerikaanse land.

Iets na vier uur ’s nachts, na ruim twaalf uur debatteren en nagelbijten, verscheen het verlossende woord op het scherm: aprobado, aangenomen, met 38 stemmen voor en 29 tegen. Een enorme overwinning voor de pro-abortusbeweging in Argentinië.

De nieuwe wet maakt abortus legaal tot de veertiende week van de zwangerschap. Elke vrouw komt ervoor in aanmerking en hoeft aan geen enkele voorwaarde te voldoen. Een wereld van verschil met de oude situatie waarin abortus alleen was toegestaan in geval van verkrachting of indien een zwangere vrouw ernstige gezondheidsrisico’s liep.

40.000 ziekenhuisopnames per jaar

Door die strenge wetgeving wendden tienduizenden vrouwen per jaar zich tot een illegale abortus, met alle risico’s van dien. Volgens de Argentijnse president Alberto Fernández leidden die clandestiene praktijken, met bijna 40.000 ziekenhuisopnames per jaar, tot een ‘serieuze volksgezondheidkwestie’.

Dat Argentinië nu als eerste grote Zuid-Amerikaanse land een progressieve abortuswet heeft, mag gerust een klein wonder heten. Twee jaar terug sneuvelde een vrijwel identiek voorstel nog in het parlement. Abortus is sowieso al tijden een heet hangijzer in de Argentijnse politiek. In de afgelopen vijftien jaar strandden maar liefst acht wetsvoorstellen om het abortusbeleid aan te passen in het parlement.

Na de uitslag barstte er dan ook een waar volksfeest los in de straten van Buenos Aires. Overal wapperden groene vlaggen en kringelden groene rookpluimen de lucht in, de kleur die door de jaren heen uitgroeide tot het symbool van de pro-abortusbeweging in Argentinië.

Toch is niet iedereen blij met de nieuwe wetgeving. De anti-abortusbeweging in Argentinië is mede door de grote invloed van de katholieke kerk nog altijd groot. In aanloop naar de stemming riep de kerk de conservatieve senatoren dan ook op tegen de nieuwe wet te stemmen. Zelfs paus Franciscus, zelf een geboren en getogen Argentijn, bemoeide zich met de kwestie. Op Twitter schreef hij dinsdag dat ‘de zoon van God als een buitenbeentje werd geboren, om ons te vertellen dat elk buitenbeentje een zoon van God is’.

Maar de sacrale woorden mochten niet baten. Argentinië is nu, samen met Cuba, Uruguay en Mexico-stad, de enige plek in Latijns-Amerika waar abortus legaal is.

Lees ook:

Deze mensen blijven vrouwen bij abortusklinieken confronteren: ‘Zo’n twee à drie keer per week werkt het’

Demonstranten mogen vrouwen bij abortusklinieken niet langer lastigvallen. Maar ze geven niet op. ‘Nee, wij gaan gewoon voor de waarheid.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden