Soedan

Negen doden en honderden gewonden bij massademonstraties in Soedan

De oproerpolitie in Khartoem probeert met een waterkanon demonstranten tegen de militaire junta te verspreiden.  Beeld AFP
De oproerpolitie in Khartoem probeert met een waterkanon demonstranten tegen de militaire junta te verspreiden.Beeld AFP

Politie en leger gebruiken excessief geweld tegen demonstranten in Soedan, maar protesten gaan door.

Erik van Zwam

Bij massademonstraties tegen de militaire junta in meerdere Soedanese steden zijn donderdag door kogels van politie en leger negen mensen om het leven gekomen, onder wie een kind. Het was de grootste demonstratie tegen de staatsgreep van 25 oktober vorig jaar. Honderdduizenden gingen de straat op.

Ook gisteren gingen de protesten door. Rawh, een studente uit de hoofdstad Khartoem, was aan de telefoon nauwelijks te verstaan terwijl ze midden tussen scanderende demonstranten stond bij het Al Jawda-ziekenhuis in Khartoem. Rawh, die uit veiligheidsoverwegingen alleen haar voornaam gebruikt, was daarheen gegaan na een oproep van de zogenaamde verzetscomité’s van Khartoem om het ziekenhuis met veel demonstranten te beschermen nadat hospitalen donderdag waren aangevallen door veiligheidstroepen.

Doorzeefd met kogels

Demonstranten uit Omdurman aan de overkant van de Nijl braken gisteren door de barricades heen op de Al Fatihah-brug tussen Omdurman en Khartoem. Zij voegden zich bij de betogers voor het Al Jawda-ziekenhuis. Gisterochtend werden de demonstranten daar volgens Rawh weer bestookt met traangas.

In de middag was het rustiger. Volgens Rawh komt dat door de massaliteit van de demonstraties, waar politie en leger geen antwoord op hebben, behalve door het doden en verwonden van demonstranten. Naast de negen doden vielen donderdag ook zo’n vierhonderd gewonden, waaronder zwaargewonden, waardoor het dodental nog verder kan oplopen. Sinds de militaire coup zijn al 111 demonstranten om het leven gekomen door excessief geweld van soldaten en ordetroepen van de politie.

De Sudan Tribune meldde dat een van de demonstranten die donderdag omkwam, Ali Zakaria, in Khartoem door een militair doorzeefd werd met kogels. Een andere militair beval hem te stoppen met schieten. Nadat geconstateerd werd dat Zakaria dood was, lieten zij hem op straat liggen. De liquidatie is gefilmd en op sociale media verspreid.

Nog geen nieuwe regering

De organisatie achter de protesten, de Beweging voor Vrijheid en Verandering (FCC) die in de transitieregering zat nadat dictator Omar al-Bashir drie jaar geleden was afgezet, ziet steeds meer demonstranten de straat op gaan. In een verklaring laat de FFC weten dat de ‘revolutie leeft’.

De FFC werd door de staatsgreep vorig jaar uit de regering gezet en weigert nu te praten met de generaals over een nieuwe machtsdeling. De eis van de FFC en de demonstranten is dat het leger terugkeert naar de kazernes en er een nieuwe burgerregering wordt gevormd die de beloofde verkiezingen in 2023 voorbereidt.

Sinds de coup van vorig jaar is er in Soedan geen nieuwe regering gekomen. Legerleider Abdel Fattah al-Burhan kan geen leiders uit de burgerbeweging vinden die met hem willen samenwerken. De FFC weigert de junta te legitimeren.

Mars der Miljoenen

Ondertussen keren topambtenaren en bestuurders uit het tijdperk van ex-dictator Omar al-Bashir terug in hoge posities bij de overheid en de rechterlijke macht. De vrees is dat de voormalige partij van Bashir, de Nationale Congrespartij weer langzaam de controle krijgt over Soedan. Ook de generaals die nu het land besturen zijn indertijd allemaal door Bashir benoemt.

Met massademonstraties hopen de Soedanezen de junta tot het overdragen van de macht te dwingen en een terugkeer naar het tijdperk Bashir te voorkomen. Het hele weekend gaan de protesten door onder de naam ‘de Mars der Miljoenen’.

De volledige naam van Rawh is bekend bij de hoofdredactie.

Lees ook:

Legertop in Soedan heft noodtoestand op, maar in de praktijk geen verandering.

Legerchef generaal Abdel Fattah al-Burhan probeert hiermee een sfeer te scheppen waarbij een ‘vruchtbare dialoog’ met de tegenstanders van de coup mogelijk wordt in de transitieperiode tot de voorgestelde verkiezingen in juli 2023.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden