Afghanistan

Nederlandse delegatie sprak in Qatar met de Taliban

Minister Sigrid Kaag en haar Qatarese collega Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani geven woensdag gezamenlijk een persconferentie. Beeld AFP
Minister Sigrid Kaag en haar Qatarese collega Sheikh Mohammed bin Abdulrahman al-Thani geven woensdag gezamenlijk een persconferentie.Beeld AFP

Een delegatie van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft in Qatar overleg gehad met de Taliban, de nieuwe machthebbers in Afghanistan. Demissionair minister Sigrid Kaag was woensdag in die Golfstaat.

Redactie/ANP

Volgens de demissionaire bewindsvrouw ging het om “een eerste ontmoeting op ambtelijk niveau”. In Afghanistan zitten nog veel mensen vast die het land willen verlaten. Het gaat om Nederlanders, maar ook om Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen of bijvoorbeeld Nederlandse journalisten en ontwikkelingsorganisaties hebben bijgestaan. Volgens Kaag is het lot van deze mensen besproken.

Daarnaast was het ook een “verkennend gesprek om te achterhalen wat de positie van de Taliban is, anders dan gepresenteerd in openbare statements”, zei Kaag. Daarbij gaat het bijvoorbeeld om de behandeling van meisjes en vrouwen. Kaag maakt een rondreis door de regio om te praten over de ontwikkelingen in Afghanistan. Inmiddels is ze in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad.

De Taliban hebben in Qatar een vertegenwoordiging. Het tv-station Tolo News meldde op basis van een woordvoerder van de Taliban dat plaatsvervangend hoofd Sher Mohammad Abbas Stanekzai met de Nederlandse delegatie de situatie in Afghanistan heeft besproken. Ook is er gesproken over reismogelijkheden en het functioneren van de luchthaven van Kaboel.

Ontmoeting betekent geen erkenning

Al meer Europese landen hebben met de Taliban gesproken. Het kabinet heeft steeds gezegd contact met de nieuwe leiders in Kaboel niet uit te sluiten om de Nederlandse belangen te behartigen. Wel benadrukt het kabinet dat een ontmoeting met de Taliban nog geen erkenning van het regime inhoudt.

Kaag maakt een rondreis door de regio om te praten over de ontwikkelingen in Afghanistan. Qatar heeft nauwe contacten met de Taliban. De minister kondigde daar ook aan dat de Nederlandse ambassade in Kaboel tijdelijk naar Qatar verplaatst wordt. Zodra de veiligheidssituatie het toelaat, gaat de ambassade in Kaboel weer open.

In Afghanistan zitten nog veel mensen vast die het land willen verlaten. Het gaat om Nederlanders, maar om ook om Afghanen die de Nederlandse missie hebben geholpen of bijvoorbeeld Nederlandse journalisten en ontwikkelingsorganisaties hebben bijgestaan.

Nederland slaagde erin om ruim 2500 mensen uit Kaboel te evacueren. Van hen blijven er 1600 in Nederland. Bij het ministerie van buitenlandse zaken hebben zich inmiddels meer dan 13.000 Afghanen gemeld die naar Nederland willen komen. Zij zeggen in aanmerking te komen voor evacuatie. Ingewijden bevestigen berichtgeving van De Telegraaf hierover.

Lees meer nieuws over de situatie in Afghanistan in ons liveblog.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden