Zelfdoding

Nederlandse afperser Amanda Todd in Canada veroordeeld tot 13 jaar cel

Voor haar zelfmoord maakte Amanda Todd een indrukwekkende video, waarin ze uitlegt hoe erg ze onder druk was gezet.  Beeld © AFP
Voor haar zelfmoord maakte Amanda Todd een indrukwekkende video, waarin ze uitlegt hoe erg ze onder druk was gezet.Beeld © AFP

Een Canadese rechtbank heeft de Nederlander Aydin C. volgens Canadese media veroordeeld tot 13 jaar gevangenisstraf wegens afpersing en intimidatie van Amanda Todd. Het Canadese meisje pleegde in 2012 zelfmoord.

Trouw/ANP

De straf is zelfs een jaar langer dan het Canadese Openbaar Ministerie dinsdag had geëist voor C. De aanklager noemde de daden van de man “moreel verwerpelijk”. Het gedrag van de Nederlander had verwoestende gevolgen, aldus justitie. Er is een groot risico dat hij opnieuw in de fout gaat en om kinderen te beschermen moet hij achter slot en grendel, stelde de aanklager. De rechter erkende dat een “aanzienlijke celstraf” op zijn plaats is. Canadese media noemen het ongebruikelijk dat een rechter een hogere straf oplegt dan waar het Openbaar Ministerie (OM) om vraagt.

“Het ruïneren van Amanda’s leven was het nadrukkelijke doel van C., helaas heeft hij dat bereikt”, zei de rechter. Dat C. zich jarenlang bezighield met zogeheten sextortion (afpersing met seksueel getint beeldmateriaal) van het jonge tienermeisje, rekent de rechter hem zwaar aan. “Met technologische middelen, waarbij hij zijn eigen identiteit verdoezelde, kreeg C. informatie over Amanda die hij gebruikte bij zijn criminele daden. Hij manipuleerde Amanda met vriendelijke aansporingen en bedreigingen die hij ook waarmaakte”, verklaarde de rechter haar oordeel.

Donderdag had de advocaat van C. nog gepleit voor een gevangenisstraf van hooguit twee jaar voor zijn cliënt. Meer gevangenisstraf zou “onnodig zwaar” zijn voor C., die in Nederland al een gevangenisstraf van 11 jaar kreeg opgelegd voor soortgelijke misdrijven tegen 33 jonge slachtoffers. Een woordvoerder van het Nederlandse ministerie van Justitie en Veiligheid laat weten dat Aydin C. aan Canada is uitgeleverd voor zijn proces en dat hij op termijn naar Nederland komt om zijn straf verder uit te zitten.

Online filmpje

De Canadese Amanda Todd maakte tien jaar geleden op 15-jarige leeftijd een einde aan haar leven. Ze kreeg na haar dood grote internationale bekendheid door een filmpje dat ze online had gezet. In de video legde de tiener uit dat ze was afgeperst met naaktbeelden van haarzelf die op sociale media werd verspreid. C. wordt daar verantwoordelijk voor gehouden. De Nederlander, die overigens niet vervolgd werd voor haar dood, ontkent alle schuld.

Nederland leverde C. in 2020 uit aan Canada, waar een jury hem eerder al schuldig achtte. De rechtbank in New Westminster zou eigenlijk enkele weken geleden al een strafmaat bepalen, maar dat ging toen niet door omdat een aanklager het coronavirus had opgelopen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden