Speurwerk
Nederlands reddingsteam Usar naar Zuid-Turkije
Het Urban Search and Rescue Team (Usar) is onderweg naar Turkije om noodhulp te bieden. Zij zullen de lokale autoriteiten onder andere bijstaan bij het speurwerk.
Een Nederlands reddingsteam bestaande uit 65 personen en 8 speurhonden is maandagavond naar Turkije gevlogen. Het Urban Search and Rescue Team (Usar) zal daar helpen bij het opsporen van overlevenden van de aardbeving. De ploeg bestaat uit onder meer artsen, brandweerlieden en militairen, en is speciaal toegerust voor ingewikkelde reddingsoperaties in stedelijk gebied, bijvoorbeeld als er slachtoffers onder het puin liggen.
Het reddingsteam vloog maandagavond om 19:20 uur vanaf het militaire vliegveld in Eindhoven naar Adana, een stad in het zuiden van het land die ook zwaar getroffen is door de aardbeving. Of het Nederlandse team ook in die stad wordt ingezet, is volgens woordvoerder Marcel van Vugt nog onduidelijk. “Ik verwacht dat we vannacht van de lokale autoriteiten nadere instructies krijgen”, zei hij kort voor vertrek.
Rond 20:00u vertrekt ook een vrachtvliegtuig met 15 ton aan materieel naar Turkije. Aan boord zijn onder meer kettingzagen die door gewapend beton kunnen boren en gevoelige microfoons. Die kunnen nauwkeurig lokaliseren waar een begraven slachtoffer zich bevindt, zodat de reddingswerkers hen kunnen bevrijden. “Maar een hoofdrol blijft weggelegd voor de honden”, zegt Van Vugt. “Ondanks alle technische snufjes doen zij het belangrijkste speurwerk.” Ook neemt het team een eigen tentenkamp, eten, drinkwater en toiletten mee.
Usar werd eerder bij vergelijkbare rampen ingezet, bijvoorbeeld na aardbevingen in Nepal, Pakistan en Haïti. Ook kwam het team in actie na de gasontploffing in Libanon en nadat orkaan Irma het eiland Sint Maarten had getroffen. Van Vugt denkt dat het reddingsteam met gezonde spanning naar Turkije afreist. “Ze weten dat ze dingen gaan zien die je in Nederland niet snel tegenkomt. Maar zelfs als ze niemand redden, is het een grote opsteker voor de lokale bevolking dat er internationale hulp is. Dat hebben wij in 1953 mogen ervaren bij de watersnoodramp.”
Lees ook:
Geologen wisten dat de opgebouwde spanning in Turkije een keer vrij moest komen
Geologisch zit Turkije in de tang van Eurazië en de Arabische aardplaat. Een jarenlang opgebouwde spanning kwam maandag vrij.