Bosbranden

Nederlanders doneerden tot nu toe 2,4 miljoen euro voor noodhulp Australië

Verwoestende branden bij de steden Orbost en Lakes Entrance in oost Gippsland. Beeld Getty Images
Verwoestende branden bij de steden Orbost en Lakes Entrance in oost Gippsland.Beeld Getty Images
Redactie

Het Rode Kruis en het Wereld Natuur Fonds (WNF) hebben tot nog toe ieder zo'n 1,2 miljoen euro ontvangen voor noodhulp aan Australië. Beide Nederlandse organisaties maken het geld over aan hun zusterorganisaties in het door hevige bosbranden geteisterde land.

Het Rode Kruis zet zich in voor de bewoners in de getroffen gebieden, onder meer in de ruim honderd evacuatiecentra. De organisatie voorziet de mensen naast eerste levensbehoefte als voedsel, water en toiletartikelen ook psychosociale hulp. Australiërs die alles zijn kwijtgeraakt in de vuurzee, kunnen financiële steun krijgen om de spullen te kopen waar ze de grootste behoefte aan hebben.

Het WNF richt zich op hulp aan gewond geraakte dieren en natuurherstel in leefgebieden van koala's en andere wilde dieren die in de as zijn gelegd.

De bosbranden in Australië zijn extreem dit jaar, zowel qua duur als qua omvang. Nooit eerder is zo’n groot percentage van het oost-Australische bosgebied verwoest door brand in één enkel jaar: de brand vernietigde een gebied van 10 miljoen hectare. Ter vergelijking: dat is 2,5 keer zo groot als Nederland. Zeker 29 mensen zijn om het leven gekomen en het Australische WNF schat dat een miljar dieren zijn omgekomen, van zoogdieren en vogels tot reptielen.

Lees ook:

Hulpactie voor Australië? Is het Rode Kruis er niet juist voor arme landen?

Het Nederlandse Rode Kruis zamelt geld in voor de Australische tak. Dat Australië een rijk land is, speelt daarbij geen rol.

Voor de inwoners van de Blue Mountains lijkt de apocalyps nabij

Het gevoelde einde der tijden hangt in zuidoostelijk Australië de afgelopen weken letterlijk in de lucht. Al ruim een maand leeft Jude Denby tussen hoop en vrees. Het gebied rondom haar woning brandt sinds begin december onafgebroken. “Het vuur is tot op een kilometer van mijn huis gekomen.”

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden