Nieuws Asielbeleid

Nederland ziet niets in Europees akkoord over opvang van migranten

Migranten op een opblaasboot in de Middellandse Zee vlak voordat ze gered worden door het schip de Ocean Viking in september van dit jaar. Beeld AP

Op de migrantentop van de EU is er bij de meeste landen nauwelijks animo voor het opvangen van migranten en asielzoekers.

Nederland doet niet mee aan het migratieakkoord dat Duitsland, Frankrijk, Italië en Malta onlangs sloten. Dit maakte staatssecretaris Ankie Broekers-Knol van justitie en veiligheid dinsdag bekend.

In Luxemburg vergaderden de raad van ministers van de Europese Unie over uitbreiding van het pact dat de vier landen eerder sloten. Zij wilden Italië en Malta helpen met de opvang van de veelal Afrikaanse migranten die de Middellandse Zee oversteken in gammele bootjes. Uiteindelijk bleken alleen Ierland, Portugal en Luxemburg bereid om mee te doen.  Zweden en Spanje hebben hun eigen problemen met grote migratiestromen. Een aantal Oost-Europese landen zijn volstrekt tegen het plan.

Het migratieakkoord beoogt een snelle screening en verdeling van migranten over de deelnemende landen. De bedoeling is om binnen vier weken de asielzoekers van de economische migranten te scheiden. De laatste groep wordt vervolgens teruggestuurd. Elk deelnemend land laat vooraf weten hoeveel asielzoekers het wil opnemen op vrijwillige basis.

Duitsland vindt het tijd voor gemeenschappelijk asielbeleid

Duitsland zegde toe een kwart van de overgestoken migranten voor zijn rekening te willen nemen. De Duitse minister van binnenlandse zaken Horst Seehofer benadrukte maandag dat het hoog tijd wordt voor een gemeenschappelijk Europees asiel­beleid.

Staatssecretaris Broekers-Knol noemde het een positief initiatief, maar geen goede oplossing. Het akkoord is alleen gericht op de route over de Middellandse Zee tussen Libië en Tunesië enerzijds en Malta en Italië anderzijds. De twee andere routes worden niet meegenomen, die tussen Marokko en Spanje en tussen Turkije en Griekenland.

Juist die laatste vluchtroute neemt weer in omvang toe. Het aantal vooral Syrische en Irakese vluchtelingen dat de zee oversteekt naar de Griekse eilanden groeit. De aantallen zijn niet zo hoog geweest als sinds de EU-Turkije deal in 2016 werd gesloten. Hierbij betaalde de Europese Unie de Turken zes miljard euro om de vluchtelingen daar te houden.

Inmiddels is er onenigheid tussen Brussel en Ankara. Turkije zegt dat niet het hele bedrag is overgemaakt en Brussel zegt dat dit wel is gebeurd.

Het kamp Moria op het Griekse eiland Lesbos puilt inmiddels uit met 13.000 vluchtelingen. Dat is meer dan vier keer het aantal waarop de voorzieningen zijn berekend.

Lees ook: 

De deur staat open voor nieuwe Turkije-deals.

Voor GroenLinks ging het te ver, Rutte III wil er wel aan: afspraken met landen aan de rand van Europa om migratie terug te dringen. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden