Brussel

Nederland wil in de hele EU strenge CO2-normen voor vrachtwagens en bussen

null Beeld Brunopress
Beeld Brunopress

Vrachtwagens moeten veel sneller minder CO2-gaan uitstoten dan de Europese Commissie momenteel van de industrie gaat vragen. Dat zegt Nederland in een brief gericht aan de andere EU-lidstaten en de Europese Commissie.

Romana Abels

De brief, in handen van Trouw, stuurt Nederland een maand voordat de Europese Commissie bekend zal maken wat de nieuwe normen voor vrachtvervoer zullen zijn. Nu al zeggen Nederland, Denemarken, België en Luxemburg dat het best nog wat strenger kan dan de Commissie van plan lijkt. ‘De technologie is er al’, schrijven de opstellers van de brief die vrijdagochtend is verstuurd.

De vier landen willen met strenge uitstootnormen zorgen dat de vrachtwagen-industrie meer druk voelt om te vernieuwen. Ze schrijven dat het goed zou zijn als ook vrachtwagens worden gehouden aan de klimaatdoelen van Parijs. Zoals nieuwe auto’s vanaf 2035 uitstootvrij moeten zijn, zou een dergelijke norm ook voor vrachtwagens moeten gelden.

Nederland en de drie collega-landen zouden ook graag zien dat al het vrachtvervoer onder de nieuwe normen zou vallen. Momenteel telt een deel niet mee, dat zou moeten veranderen. Voorwaarde is dan wel dat er in heel Europa genoeg laadpalen voor elektrisch vervoer zullen zijn, zegt de Nederlandse staatssecretaris Vivianne Heijnen. “De Europese Commissie heeft de sleutel voor meer schone bussen en vrachtwagens in handen”, zegt ze.

Lees ook:

EU legt uitstoot van auto’s aan banden

De uitstoot van Europese personenauto’s wordt verlaagd. Er komen strengere CO2-normen voor nieuwe voertuigen. Vandaag stemde het Europees Parlement in met het eerder bereikte akkoord hierover met de EU-lidstaten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden