Griekenland

Nederland wacht nog steeds op de eerste vluchtelingen uit Moria

Kinderen slapen op straat vlak bij het door brand verwoeste kamp Moria. Beeld AP
Kinderen slapen op straat vlak bij het door brand verwoeste kamp Moria.Beeld AP

Nederland wacht nog altijd op de eerste vluchtelingen uit kamp-Moria. Ondertussen worden in Griekenland tehuizen ingericht voor minderjarigen.

Thijs Kettenis

Martijn van Ommen van hulporganisatie Movement on the Ground onderbreekt even waar hij mee bezig is: het aanleggen van een wifi-netwerk. “Mijn belangrijkste klus op dit moment”, zegt hij lachend door de telefoon, in de aanloop naar de opening van het tweede door Nederland gefinancierde tehuis voor alleen reizende minderjarige vluchtelingen in Athene. “Want ja, als kinderen geen internet hebben, dan heb je een probleem.”

Het is de bedoeling dat nog deze maand zestien jongens van dertien jaar of ouder een plek krijgen in het tehuis, het tweede van drie door de Nederlandse regering gefinancierde opvanglocaties voor alleen reizende gevluchte kinderen in Griekenland. Die zijn het resultaat van een zwaar bevochten compromis in de coalitie.

VVD en CDA zijn erop tegen om in navolging van andere EU-landen de kinderen in eigen land op te nemen. Het is de bedoeling dat de komende drie jaar in totaal 500 minderjarigen via de tehuizen bijvoorbeeld een plek vinden in Griekse pleeggezinnen, of via gezinshereniging in andere EU-landen onderdak krijgen. De Griekse organisatie The Home Project bestiert de panden, het Nederlandse Movement on the Ground faciliteert. Ook verzorgen ze onder meer psychologische hulp, sportactiviteiten, computerlessen en integratiecursussen. Om de kinderen te beschermen tegen bijvoorbeeld smokkelaars en ronselaars, is de locatie van de opvanghuizen geheim.

Levering van bedden en meubilair is vertraagd

“We zijn klaar met renoveren en schilderen. Het wachten is nu op de levering van bedden, banken en ander meubilair. Dat is allemaal wat vertraagd door de lockdown hier”, vervolgt Van Ommen. Naar verwachting komen in dit tweede tehuis vooral Afghanen van boven de vijftien terecht, aangezien die de grootste groep uitmaken onder de alleen reizende gevluchte kinderen. De eerste opvanglocatie herbergt sinds begin oktober veertien meisjes, onder wie twee tienermoeders met hun baby’s. Eén van hen is onlangs vertrokken naar Finland voor gezinshereniging, vijf anderen wachten op het groene licht daarvoor. De vrijgekomen plekken worden vervolgens weer opgevuld. Het is de bedoeling dat het derde tehuis eind december in gebruik genomen wordt.

De Griekse overheid bepaalt wie in aanmerking komt voor een plek in de opvang, maar ook voor bijvoorbeeld overname door andere EU-landen. Dat geldt ook voor de honderd alleen reizende kinderen en andere kwetsbaren die Nederland bij wijze van uitzondering beloofde op te nemen, nadat het beruchte kamp Moria op het eiland Lesbos begin september volledig was uitgebrand.

De Griekse bureaucratie werkt traag, maar dat is niet de enige reden dat deze vluchtelingen ruim tweeënhalve maand later nog niet in het vliegtuig naar Schiphol zijn gestapt. De Grieken baseren hun besluit onder meer op een advies van VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR en de EU-asieldienst Easo. “We kijken daarvoor welke oplossing voor het kind het beste is”, zegt Stella Nanou van de UNHCR in Athene. “Het is niet zo dat Nederland zegt: wij willen er honderd, en dat er dan honderd uit een kamp of tehuis gehaald worden en het vliegtuig instappen. We nemen contact op met de ouders als dat lukt, kijken waar eventueel culturele of familiebanden zijn, en wat een kind zelf wil. Dat is een complex proces met verschillende interviews, voor ieder kind afzonderlijk. En dat kost tijd.” De Griekse regering wilde ondanks meerdere verzoeken niet reageren.

Lees ook:

Het nieuwe Moria is niet goed, maar beter dan het was

Nadat het vluchtelingenkamp Moria vorige maand volledig afbrandde, werd een nieuw kamp op Lesbos uit de grond gestampt. ‘Dit is een noodkamp’.

Oxfam: nieuw migrantenkamp op Lesbos erger dan Moria

Hulporganisatie Oxfam waarschuwt voor de omstandigheden in het nieuwe tentenkamp voor vluchtelingen op het Griekse eiland Lesbos. Die zouden slechter zijn dan die in het voormalige overbevolkte kamp Moria, dat begin september afbrandde. Volgens Oxfam zijn de bijna 8000 inwoners van het kamp, voornamelijk gezinnen met kinderen, gehuisvest in tenten die niet zijn toegerust op het naderende winterweer.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden