Corona

Nederland verbiedt vluchten vanuit het VK, vanwege een extra besmettelijke virus-variant

Vliegveld Londen Gatwick Beeld Reuters
Vliegveld Londen GatwickBeeld Reuters

De mutatie van het coronavirus die in het Verenigd Koninkrijk is ontdekt, is ook vastgesteld in Nederland. Om verdere verspreiding te voorkomen geldt er sinds vanmorgen 6.00 uur een verbod op passagiersvluchten uit het Verenigd Koninkrijk.

Op de sites van Schiphol en van KLM zijn veel vluchten geannuleerd die zondag uit Londen zouden binnenkomen. Volgens de site van KLM gaat het om acht vluchten. Schiphol meldt ook gecancelde vluchten van EasyJet. De sites van Eindhoven Airport en Maastricht Aachen Airport vermelden voor zondag geen vluchten vanuit of naar het Verenigd Koninkrijk. Het vliegverbod geldt niet voor vrachtvervoer.

De variant van het coronavirus is in korte tijd de meest voorkomende vorm van corona geworden in Londen en het oosten van Engeland, meldt het Britse statistiekbureau Ons. Op 9 december was het al goed voor 62 procent van alle nieuwe coronabesmettingen in de Britse hoofdstad en voor 59 procent van de gevallen in Oost-Engeland. In september dook de mutatie voor het eerst op; toen in 28 procent van de geconstateerde gevallen in Londen.

Ook in Nederland is de gemuteerde versie eerder deze maand aangetroffen, zo maakte het kabinet bekend. Met de GGD wordt gekeken om wie het gaat, hoe diegene besmet is geraakt en of meer gerelateerde gevallen bekend zijn. De mutatie kwam naar voren uit een steekproef van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), dat wekelijks de hele samenstelling van de ontdekte virussen bekijkt.

De nieuwe stam met de wetenschappelijke naam Sars-Cov-2 Vui 202012/01, is ook in Wales vastgesteld. Verder zijn gevallen bekend in België, Denemarken en in Australië.

Aanvullende maatregelen worden onderzocht

De Nederlandse regering onderzoekt de mogelijkheden voor aanvullende maatregelen tegen reizigers die op een andere manier naar Nederland willen, staat in een brief aan de Tweede Kamer. Ook wordt er met andere EU-lidstaten gekeken naar maatregelen tegen verdere verspreiding van de nieuwe variant vanuit het Verenigd Koninkrijk. “Het kabinet is zich bewust van het feit dat het instellen van een vliegverbod een zeer zware maatregel is, maar acht deze maatregel gerechtvaardigd gelet op de situatie.”

Mutaties van een virus komen vaker voor. Vaak zijn ze niet direct problematisch, vandaar dat niet direct is ingegrepen toen de variant werd aangetroffen in laboratoria. De Britse regering heeft voor een groot gebied, inclusief heel Londen, een zeer strenge lockdown afgekondigd die de kerstplannen van miljoenen mensen onmogelijk maakt. Ook voor de rest van het land zijn regels aangescherpt.

De mutatie zou sneller overdraagbaar en moeilijker detecteerbaar zijn

De Britse mutatie van het coronavirus zou veel sneller overdraagbaar zijn dan de variant die al rondging en is moeilijker detecteerbaar, schrijft de regering. Het RIVM heeft het kabinet geadviseerd ‘eventuele introductie van deze virusstam vanuit het Verenigd Koninkrijk maximaal te beperken’.

Het ministerie van buitenlandse zaken meldt dat het reizen per auto, boot en trein vanuit het Verenigd Koninkrijk nog wel mogelijk is. Maar wordt afgeraden, ‘tenzij strikt noodzakelijk of om terug te keren naar Nederland’. Het ministerie benadrukt dat mensen die in het Verenigd Koninkrijk zijn geweest bij terugkeer in Nederland tien dagen in thuisquarantaine moeten.

Volgens de Britse premier Boris Johnson is de nieuwe variant tot 70 procent meer besmettelijk. Er zijn geen tekenen die erop wijzen dat de nieuwe variant van het virus dodelijker is of minder goed te voorkomen met de nieuwe vaccins.

Lees ook:

Wat dit coronavirus zo bijzonder maakt

Dit artikel is van maart, toen corona ons net had overvallen. Het legt uit hoe virussen werken. Die muteren veel. En subtiele verschillen kunnen grote gevolgen hebben.

‘We moeten voorbereid zijn op Disease X, de ziekteverwekker die we nog niet kennen’

Viroloog Marion Koopmans: ‘Ik hoop dat het besef blijft hangen dat we moeten nadenken over onze eigen rol in het ontstaan van pandemieën, dat door klimaatverandering, door ontbossing en door onze manier van leven virussen vaker overspringen. We moeten nu investeren om ons te wapenen tegen een volgende uitbraak.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden