Coronasteun

Nederland stemt als enige niet voor EU-miljarden aan Polen. ‘Zeer, zeer stevig signaal’

Wopke Hoekstra Beeld ANP
Wopke HoekstraBeeld ANP

Nederland zal als enige lidstaat van de EU niet voor het voorstel stemmen van de Europese Commissie om Polen 36 miljard euro uit het coronaherstelfonds te geven. Nederland zal zich van stemming onthouden.

ANP

Dat is diplomatiek een “zeer, zeer stevig signaal”, aldus minister Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken).

Lang wilde Brussel geen geld geven aan Warschau omdat de rechterlijke macht door de Poolse regering wordt ondergraven. Ook in de Commissie stemde een aantal commissarissen, onder wie Frans Timmermans, tegen vanwege zorgen over de rechtstaat in Polen. Volgens Hoekstra zijn deze zorgen maar voor een deel te koppelen aan het fonds.

Het gros van de EU-lidstaten zal gewoon voor stemmen, meent Hoekstra. Daarnaast zal nog een klein aantal landen (“minder dan er vingers op een hand te tellen zijn”) zorgen uiten over de Poolse rechtstaat. En Nederland zal dan als enige zich van stemming onthouden. “Dat zal wel tot opgetrokken wenkbrauwen leiden.”

De Europese Commissie heeft afspraken gemaakt met Polen waardoor de grip van de oerconservatieve regering op de rechterlijke macht moet worden beëindigd. Polen heeft uit het herstelfonds voor 24 miljard euro aan subsidies en voor 12 miljard aan zachte leningen aangevraagd.

Lees ook:
Polen dreigt EU-bijdrage niet te betalen wegens uitblijven coronasteun

De Poolse regering dreigt de EU-bijdrage niet te betalen, als vergelding voor het uitblijven van 36 miljard euro aan Europese coronasteun.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden