Mensenrechten

Nederland stelt Syrische staat aansprakelijk voor foltering en andere mensenrechtenschendingen

Stef Blok komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.  Beeld ANP
Stef Blok komt aan op het Binnenhof voor de wekelijkse ministerraad.Beeld ANP

Nederland stelt de Syrische regering formeel aansprakelijk voor grove mensenrechtenschendingen, waaronder foltering. Dat heeft minister van buitenlandse zaken Stef Blok vrijdag bekend gemaakt. Het is is de eerste stap richting een eventuele juridische procedure van de Nederlandse staat tegen het Syrische regime van president Bashar al-Assad.

“Sinds het uitbreken van opstanden tegen het Assad-regime in 2011, schendt dit regime op grove wijze mensenrechten door zijn optreden tegen de eigen bevolking”, schrijft de Blok in een brief aan de Tweede Kamer. “Syrische burgers zijn op grote schaal gemarteld, vermoord, verdwenen, aangevallen met gifgas of alles kwijtgeraakt toen zij vluchtten voor hun leven.” Door het Syrische regime aansprakelijk te stellen wil het Nederlandse kabinet straffeloosheid tegengaan, en bijdragen aan een duurzame politieke oplossing in Syrië, schrijft de minister.

De juridische basis voor de aansprakelijkheidsprocedure is een internationaal verdrag tegen foltering en onmenselijke bestraffing uit 1984, dat door Syrië in 2004 werd ondertekend. In eerste instantie zal worden geprobeerd om een gesprek op gang te brengen tussen de Nederlandse en de Syrische regering. Mochten die onderhandelingen op niets uitlopen dan kan Nederland de zaak voorleggen aan een internationale rechter.

Al eerder is geprobeerd om het regime van Assad voor de rechter te slepen, maar pogingen om de zaak door te verwijzen naar het Internationaal Strafhof werden in de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties geblokkeerd door Rusland. Nederland hoopt nu dat president Assad via deze weg alsnog aansprakelijk kan worden gesteld.

Volgende week vindt de jaarlijkse Algemene Vergadering van de Verenigde Naties plaats. De hoop in Den Haag is dat in de aanloop naar die internationale bijeenkomst meer landen zich bij de aansprakelijkheidsprocedure zullen aansluiten.

Lees ook:

Vanavond vlees op het menu? In Syrië kost je dat een kwart maandsalaris

Door de hyperinflatie kunnen steeds meer Syriërs niet of nauwelijks rondkomen. Hun familie in Nederland voelt zich machteloos. Van het geld dat ze krijgen toegestuurd, blijft door de irreële wisselkoersen nauwelijks iets over.

Het Westen moet zich erbij neerleggen: de toekomst van Syrië ligt in de handen van Moskou

Na een ongekende escalatie van geweld in de Syrische provincie Idlib ligt er sinds maart een staakt-het-vuren op tafel. Maar daarmee is de oorlog allerminst ten einde. Hoe ziet de toekomst van Syrië eruit?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden