Donorconferentie

Nederland steekt 10 miljoen euro in wederopbouw Turkije

Flatgebouwen en huizen in puin in het centrum van Antakya
 Beeld arie kievit
Flatgebouwen en huizen in puin in het centrum van AntakyaBeeld arie kievit

Het kabinet geeft 10 miljoen euro extra uit aan de wederopbouw van Turkije, dat zwaar is getroffen door aardbevingen. Minister Liesje Schreinemacher (Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking) maakt dit bekend tijdens een donorconferentie voor Turkije en Syrië in Brussel.

Redactie Trouw

Het geld gaat naar Turkse regio’s die hard zijn geraakt door de bevingen en die bovendien veel Syrische vluchtelingen opvangen. In totaal geeft Nederland 49,7 miljoen euro uit aan noodhulp voor Turkije en Syrië. Het gaat hier om extra steun naar aanleiding van de aardbeving en al bestaande noodhulp aan Syrië.

Meer dan 50.000 mensen overleden

Meer dan 50.000 mensen zijn om het leven gekomen door de aardbevingen van 6 februari. Miljoenen Turken en Syriërs werden dakloos. In Turkije alleen al loopt de schade op tot 100 miljard euro volgens de Verenigde Naties.

De Europese Unie (EU) heeft in Brussel partners, buurlanden, bondgenoten en internationale organisaties uitgenodigd voor een donorconferentie. Europees Commissievoorzitter Ursula von der Leyen maakte tijdens deze bijeenkomst bekend dat de EU 1 miljard euro doneert aan Turkije voor herstel en wederopbouw.

“Miljoenen mensen zijn nu dakloos en leven in tenten terwijl de winter voortduurt”, zei Von der Leyen. “Water, sanitaire voorzieningen en andere essentiële infrastructuur moeten worden gerepareerd. Openbare diensten en bedrijven hebben kapitaal nodig om opnieuw op te starten. Mensen moeten de kost weer kunnen verdienen.” Ze roept de rest van de wereld op om het besluit van de EU te volgen. De conferentie is ook bedoeld voor Syrië. Maar hulp geven aan dat land ligt ingewikkeld voor Brussel gezien de moeizame relatie met Damascus sinds de burgeroorlog aldaar.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden