Nederland: meer afweerraketten en hulp naar Oekraïne

Een verwoest flatgebouw in Bachmoet, Oost-Oekraïne.  Beeld AFP
Een verwoest flatgebouw in Bachmoet, Oost-Oekraïne.Beeld AFP

Nederland stuurt voor 15 miljoen euro aan extra luchtdoelraketten naar Oekraïne. Ook trekt Nederland 70 miljoen euro uit om Oekraïne door de komende winter te helpen.

Redactie Trouw

Nederland en de andere Navo-landen willen met de levering van extra luchtafweerraketten reageren op “de laffe aanvallen op allerlei steden waar onschuldige burgers het slachtoffer van zijn”, zei defensieminister Kajsa Ollongren, voor aanvang van overleg met haar collega’s op het Navo-hoofdkwartier in Brussel. De Russische president Poetin moet weten dat “het enige resultaat dat hij hiermee bereikt, is dat wij nog meer gaan leveren”. Oekraïne drong de afgelopen dagen aan op snelle hulp om zijn luchtafweer te versterken.

Ollongren zegt niet welke, en hoeveel raketten Nederland levert. Met het onderscheppen van kruisraketten en andere wapens is Oekraïne al “eigenlijk heel succesvol”, constateert de minister. Maar de afgelopen dagen bombardeerde Rusland zo massaal dat niet alles meer uit de lucht kon worden gehaald.

Minister Liesje Schreinemacher van buitenlandse handel en ontwikkelingssamenwerking zei bij de jaarvergadering van de Wereldbank in Washington dat Nederland voor 70 miljoen euro steun biedt om Oekraïners de winter door te helpen: zorgen dat mensen een dak boven hun hoofd hebben, dat waterleidingen en huizen worden hersteld en dat er gas, voedsel en elektriciteit is. ANP

Waarom onderhandelen in de Oekraïne-oorlog een gepasseerd station lijkt

Turkije probeert het diplomatieke succes van de graandeal te herhalen door Rusland en Oekraïne aan de onderhandelingstafel te krijgen. ‘Daarvoor is het nu te laat’, zegt historica Laurien Crump.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden