EU-uitbreiding

Nederland en Frankrijk blokkeren EU-onderhandelingen met Albanië en Noord-Macedonië

Supporters van het nationale voetbalelftal van Noord-Macedonië zijn blij met de 2-1-winst in de EK-kwalificatiewestrijd tegen Slovenië, vorige week donderdag.  Beeld REUTERS
Supporters van het nationale voetbalelftal van Noord-Macedonië zijn blij met de 2-1-winst in de EK-kwalificatiewestrijd tegen Slovenië, vorige week donderdag.Beeld REUTERS

Voor de derde keer stellen ministers een besluit over toetredingsonderhandelingen uit. Een meerderheid is voor, maar Frankrijk en Nederland blijven tegen.

Christoph Schmidt

Frankrijk en Nederland volharden in hun blokkade van EU-toetredingsonderhandelingen met Albanië en Noord-Macedonië. Daardoor zullen ministers van de 28 EU-landen de opening van die onderhandelingen dinsdag voor de derde keer op de lange baan schuiven. Eerder gebeurde dat in juni vorig jaar en in juni van dit jaar.

Duim omhoog of omlaag

Bij die laatste gelegenheid beloofden de ministers dat ze nu, in oktober, een ‘duidelijk besluit ten gronde’ zouden nemen over de twee landen -- vrij vertaald: duim omhoog of duim omlaag. Die knoop zullen ze echter opnieuw niet doorhakken, ondanks grote druk op Den Haag en Parijs om overstag te gaan. Diplomaten verwachten een poging tot een zo positief mogelijke formulering van het nieuwe uitstel, waardoor beide Balkan-landen de hoop op EU-toetreding niet zouden mogen verliezen.

De Europese Commissie kwam in april vorig jaar met de aanbeveling om het formele overleg met Skopje en Tirana te openen. Met Servië en Montenegro wordt al enkele jaren onderhandeld over toetreding.

Frankrijk wil echter dat de EU eerst interne problemen oplost voordat de club nieuwe leden toelaat. Nederland staat weliswaar positief tegenover gesprekken met Noord-Macedonië, maar ziet nog grote problemen in Albanië, onder meer in het rechtssysteem. Ook Denemarken is kritisch. Volgens de huidige afspraken is er een koppeling tussen Albanië en Noord-Macedonië, dus één van de twee groen licht geven, kan niet.

EU-landen moet unaniem beslissen

Een flinke meerderheid van de EU-landen is vóór een formele stap in de richting van de twee landen, maar daarvoor is unanimiteit vereist.

Voorstanders wijzen op het geopolitieke risico van uitstel, waardoor Turkije, Rusland en China hun slag zouden kunnen slaan in de regio. Nederland wijst er echter op dat de Europese Commissie zelf heeft geoordeeld dat beide landen puur inhoudelijk gezien nog niet klaar zijn voor toetredingsonderhandelingen.

Lees ook:
Veroordeeld tot de ‘eeuwige wachtkamer’ van de EU

Albanië en Noord-Macedonië willen onderhandelen over EU-toetreding, maar lidstaten trappen op de rem.

Het is cruciaal om landen als Albanië zicht te bieden op Europa

Noord-Macedonië en Albanië uitzicht bieden op toetreding tot de EU is ook in ons eigen belang, zegt Willem van Nieuwkerk, directeur van het Centre for International Legal Cooperation.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden