Alliantie

NAVO stuurt versterking naar Oost-Europa

Het Spaanse oorlogsschip Blas de Lezo vertrekt uit de haven van Ferrol in Spanje op 22 januari om NAVO-troepen op de Zwarte Zee te versterken.  Beeld EPA
Het Spaanse oorlogsschip Blas de Lezo vertrekt uit de haven van Ferrol in Spanje op 22 januari om NAVO-troepen op de Zwarte Zee te versterken.Beeld EPA

De NAVO stuurt versterkingen naar Oost-Europese lidstaten en brengt troepen in gereedheid. De extra gevechtsvliegtuigen en oorlogsbodems moeten Rusland afschrikken, zegt NAVO-chef Jens Stoltenberg.

Redactie Trouw

Rusland heeft veel militairen samengetrokken langs de Oekraïense grens en bereidt zich volgens de Verenigde Staten op voor een aanval. Oekraïne is geen NAVO-lid, maar het militaire bondgenootschap zegt een aanval op het land niet te accepteren. In dat geval zullen westerse landen zware sancties tegen Rusland afkondigen. Ook naburige NAVO-landen als Polen en de Baltische landen voelen zich door Rusland bedreigd.

Nederland kondigde eerder aan twee F-35's naar Bulgarije te sturen en heeft een amfibisch transportschip, met landingsvaartuigen en helikopters, en twee landeenheden klaarstaan. Verder zendt Frankrijk versterkingen naar Roemenië en Denemarken naar Litouwen en de Oostzee.

Stoltenberg “verwelkomt de extra troepen die de bondgenoten bijdragen”. De NAVO zal “alle maatregelen blijven nemen die nodig zijn om alle bondgenoten te beschermen en te verdedigen, ook door het oostelijke deel van de alliantie te versterken”.

De NAVO-baas wijst erop dat de NAVO voor het eerst troepen in Polen en de Baltische staten stationeerde na de Russische inlijving van het Oekraïense schiereiland de Krim. Die moesten “duidelijk maken dat een aanval op één bondgenoot als een aanval op de hele alliantie wordt beschouwd”.

Lees ook:

Westen verdeeld over extra wapens Oekraïne: afschrikwekkend of olie op het vuur?

Amerika leverde dit weekend extra wapens aan Oekraïne. Duitsland is bang dat extra wapens de spanningen juist verhogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden