Zuid-AziëOorlog

Navo overweegt nog snellere aftocht uit Afghanistan

Duitse militairen bij Taloqan, de hoofdstad van de provincie Takhar, in het noorden van Afghanistan. Beeld AFP
Duitse militairen bij Taloqan, de hoofdstad van de provincie Takhar, in het noorden van Afghanistan.Beeld AFP

De Navo wil haar 13.000 militairen in Afghanistan mogelijk al op 4 juli helemaal terug hebben getrokken.

De Navo overweegt een nog snellere terugtrekking uit Afghanistan dan de Amerikaanse president Joe Biden onlangs aankondigde. Biden maakte vorige week bekend dat de ongeveer 2500 Amerikaanse militairen in Afghanistan zich vanaf 1 mei gaan terugtrekken. Zij moeten vervolgens uiterlijk op 11 september, de twintigste verjaardag van de aanslagen op het Pentagon en het World Trade Center in 2001, weg zijn. Maar de Navo overweegt nu om de hele terugtrekking van alle circa 13.000 buitenlandse militairen al op 4 juli af te ronden.

Dit meldde het Duitse ministerie van defensie woensdag aan verslaggevers. “De vierde juli wordt nu overwogen als terugtrekkingsdatum”, verklaarde een woordvoerder. “De betrokken landen bekijken wat de uitdagingen hierbij zijn en wat de consequenties zouden zijn.”

Nederland heeft nog zo’n 160 militairen in Afghanistan, die gelegerd zijn op Kamp Marmal bij het vliegveld van de noordelijke stad Mazar-i-Sharif. Zij staan daar onder bevel van een Duitse commandant en beveiligen vooral Duitse militairen die op en rond het kamp actief zijn.

Tachtig extra militairen

Op dit moment staat Nederland juist op het punt om 80 extra militairen te sturen om die beveiliging te versterken, want gevreesd wordt dat de Taliban hun aanvallen op buitenlandse troepen zullen hervatten nu de Verenigde Staten hun belofte niet hebben waargemaakt dat alle buitenlandse militairen op 1 mei vertrokken zouden zijn. Die toezegging deden de Amerikanen in een akkoord dat ze begin vorig jaar sloten met de Taliban.

De Tweede Kamer debatteert donderdag over het sturen van de 80 extra militairen. Een exacte planning voor de terugtrekking van het Nederlandse contingent is volgens het ministerie van defensie in Den Haag nog niet te geven. “Als Duitsland vertrekt, moeten wij daarin mee”, zegt een woordvoerder. “Maar op welke datum wij precies beginnen met onze terugtrekking, is nog niet te zeggen. We zijn dat aan het afstemmen binnen de Navo.”

Topconferentie uitgesteld

Amerikaanse pogingen om middels een intra-Afghaans vredesakkoord een ordelijke aftocht te regelen, verlopen intussen niet voorspoedig. Turkije maakte woensdag bekend dat een topconferentie over vrede in Afghanistan, die zaterdag in Istanbul had moeten beginnen, wordt uitgesteld tot na de ramadan, die medio mei is afgelopen. Reden is dat de Taliban weigerden te komen. De radicaal-islamistische strijders hekelden in een verklaring zondag de druk die op hen wordt gezet om te komen tot “een overhaast besluit dat Amerika nodig heeft”.

Vanwege de naderende terugtrekking zijn Amerikaanse militaire planners naarstig op zoek naar landen in de regio van waaruit Amerikaanse vliegtuigen, drones en elite-eenheden straks nog operaties kunnen uitvoeren in en boven Afghanistan. Opties zijn onder meer Tajikistan, Kazachstan en Oezbekistan. Maar deze Centraal-Aziatische landen staan onder invloed van Rusland, waarmee de regering-Biden een slechte relatie heeft. Of deze landen zullen instemmen met de stationering van Amerikaanse militairen is dan ook de vraag.

Lees ook:

Westers ingrijpen in Afghanistan was hoogmoedig

Het rijtje mislukte ‘projecten’ (Somalië, Irak, Syrië, Libië, Kosovo, Sahel-landen én Afghanistan) is deprimerend, schrijft hoofdredacteur Cees van der Laan. Ze vallen volgens hem onder dezelfde noemer: we kenden die landen niet, wilden ze niet begrijpen. Nee, zij moesten ons begrijpen; dat wij het goede kwamen brengen, op onze voorwaarden.

De oorlog in Afghanistan zinloos? Niet volgens deze veteraan. ‘Het alternatief is niets doen’

Afghanistan-veteraan Maartje van Spijker (40) werd twee keer uitgezonden als onderdeel van de Navo-missie die nu zijn einde vindt. Ondanks het geweld en de kwetsbaarheid van alles wat de militairen opbouwden, heeft ze heimwee. ‘Ik zou zó morgen weer gaan.’

‘De Amerikanen hebben in Afghanistan voor absolute chaos gezorgd’

Hoe is de Afghaanse bevolking eraan toe na twintig jaar oorlog? Afghanistan-kenner Bette Dam schetst de situatie.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden