Toetreding

Navo-chef in Turkije: Zweden en Finland moeten er snel bij

Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu (R) en Navo-chef Jens Stoltenberg (L) op een gezamelijke persconferentie in Ankara.  Beeld AFP
Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu (R) en Navo-chef Jens Stoltenberg (L) op een gezamelijke persconferentie in Ankara.Beeld AFP

Navo-baas Jens Stoltenberg heeft bij Turkije opnieuw aangedrongen op snelle toetreding van Finland en Zweden tot het militaire bondgenootschap.

ANP

Hij deed dat tijdens een bezoek aan Turkije tien dagen na de verwoestende aardbevingen. Hij beloofde verder noodhulp aan Turkije door tienduizenden tenten te leveren die onderdak moeten bieden aan de getroffenen.

In een gezamenlijke persconferentie met de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlut Cavusoglu herhaalde Stoltenberg dat hij ‘gelooft dat het tijd is om toetreding van Finland en Zweden te ratificeren’. Cavusoglu zei in een reactie dat Turkije bereid is na te denken over het apart behandelen van het Finse toetredingsverzoek. Verder zei hij dat hij volgende week de lidmaatschapsaanvragen van Finland en Zweden bespreekt met de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

Over de aardbevingen zei Stoltenberg dat het ‘de dodelijkste natuurramp op het grondgebied van het bondgenootschap sinds de oprichting van de Navo’ is. Hij voegde eraan toe dat de Navo haar ‘strategische luchtbrugcapaciteiten’ zal gebruiken om hulp te vervoeren.

Door de aardbevingen zijn in Turkije alleen al meer dan 36.000 doden gevallen en zijn meer dan 50.000 gebouwen verwoest of zwaar beschadigd door de aardbeving, waardoor velen dakloos zijn geraakt.

Lees ook:

Zweedse Koerden vergelijken Erdogan met Mussolini, Turkije dreigt Navo-lidmaatschap te torpederen
Turkije is woest over een filmpje van Koerden in Zweden over de Turkse president Erdogan en dreigt Zweedse toetreding tot de Navo te torpederen.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden