Wapens

Navo belooft meer hulp aan Oekraïne tijdens top

De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Antony Blinken (midden rechts) loopt af op zijn Turkse collega Mevlüt Çavusoglu tijdens het fotomoment op de Navotop in Boekarest. Beeld AP
De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken Antony Blinken (midden rechts) loopt af op zijn Turkse collega Mevlüt Çavusoglu tijdens het fotomoment op de Navotop in Boekarest.Beeld AP

De Navo-lidstaten gaan meer wapens sturen naar Oekraïne. Ook komt er meer humanitaire hulp, opdat Oekraïners de winter kunnen doorkomen.

Ghassan Dahhan

De Navo gaat de militaire hulp aan Oekraïne verder uitbreiden. De ministers van buitenlandse zaken van de Navo-lidstaten deden deze belofte dinsdag tijdens een bijeenkomst in de Roemeense hoofdstad Boekarest. Ook herhaalde de Navo dat het mogelijk is voor Oekraïne om lid te worden van de militaire alliantie.

“De deur van de Navo staat open”, zei Navo-secretaris-generaal Jens Stoltenberg op de bijeenkomst. Rusland heeft ‘geen veto’ wat betreft toetreding van Oekraïne of andere landen tot de Navo, zei hij. Daarmee herhaalde hij de belofte die de Navo in 2008 aan Oekraïne en Georgië deed. Stoltenberg zei dat de Russische president Vladimir Poetin met zijn dreigementen spoedig “Finland en Zweden spoedig tot Navo-leden” zal maken. Het lidmaatschap van Oekraïne zal echter wel langer op zich wachten, want binnen de Navo zitten niet alle landen op één lijn over het verdere verloop daarvan.

Verstoken van elektriciteit

De Navo beloofde ook meer militaire steun aan Oekraïne. De Oekraïense minister van buitenlandse zaken Dmitro Koeleba, die ook aanwezig was bij de top, vroeg specifiek om geavanceerde luchtafweersystemen, zoals Patriot-raketten, F-16’s en Leopardtanks. Ook verzocht hij de Navo om transformatoren en generatoren te leveren om elektriciteit op te wekken in delen van het land waar het stroomnetwerk is uitgevallen door Russische bombardementen. Transformatoren reguleren de spanning in de stroomvoorziening. Rusland valt stelselmatig energiecentrales in het land, waardoor miljoenen burgers verstoken blijven van elektriciteit.

De Amerikaanse en Europese ministers zegden ook hulp toe aan Oekraïne op het gebied van energie en medische zorg. Zo zullen de landen brandstof, medicijnen en andere materiaal sturen naar Oekraïne zodat veel burgers de winter door kunnen komen. De Amerikanen gaan helpen bij het repareren van de elektriciteitsnetwerken en trekken daarvoor 53 miljoen dollar uit. Sinds de Russische invasie hebben de Verenigde Staten in totaal 145 miljoen dollar uitgegeven aan de versterking van het Oekraïense energienet.

Slowakije beloofde Oekraïne dertig pantservoertuigen te sturen, net als artillerie. De Litouwse minister van buitenlandse zaken stelde voor om moderne tanks naar Oekraïne te sturen, maar daarover kwam het dinsdag niet tot een besluit. Estland ging nog iets verder en stelde voor dat alle Navo-lidstaten 1 procent van hun bruto binnenlands product reserveren voor militaire hulp aan Oekraïne.

De Russische onderminister van buitenlandse zaken Sergej Riabkov waarschuwde Amerika dinsdag voor het verder opschroeven van de militaire hulp aan Oekraïne. “We sturen de Amerikanen signalen dat hun escalerende beleid en hun verdere betrokkenheid in dit conflict zware gevolgen kunnen hebben. De risico's worden groter”, aldus Riabkov. Voormalig president Dmitri Medvedev zei dat als de Navo Patriot-raketten levert aan Oekraïne, de betrokken Navo-troepen “onmiddellijk legitieme doelwitten worden voor onze strijdkrachten”.

Lees ook:

Rusland zet het sterkste wapen in: de winterkou

Na anderhalve maand van gerichte bombardementen is Rusland erin geslaagd het Oekraïense elektriciteitsnet grotendeels plat te leggen. Winterkou is een Russisch wapen dat miljoenen Oekraïners bedreigt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden