Nominaties

Navalny, Thunberg en Trump genomineerd voor Nobelprijs voor de Vrede (net als ruim driehonderd anderen)

Greta Thunberg  Beeld AP
Greta ThunbergBeeld AP

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny, de Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg en de Amerikaanse oud-president Donald Trump zijn samen met 231 andere mensen en 95 organisaties genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede.

Redactie Trouw

Ook de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), de Black Lives Matter-beweging, de vaccinalliantie Gavi, de NAVO en VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR staan op de lijst, evenals de actievoerders die strijden voor democratie in Hongkong.

Andere personen die in aanmerking komen zijn de Wit-Russische oppositieleider Svetlana Tichanovskaja, de Israëlische premier Netanyahu en de kroonprins van Abu Dhabi.

Het Noorse Nobelcomité riep het Wereldvoedselprogramma (WFP) van de Verenigde Naties vorig jaar uit tot winnaar. Toen waren er 317 nominaties. Het record van 376 nominaties stamt uit 2016.

Het comité houdt de namen van degenen die kandidaten voordragen minstens vijftig jaar geheim, maar zij kunnen ervoor kiezen hun keuze zelf bekend te maken. Bijvoorbeeld ministers, parlementariërs, voormalige prijswinnaars en sommige hoogleraren mogen iemand voordragen.

Een nominatie betekent niet dat het Nobelcomité achter de betreffende kandidaat staat. De winnaar wordt op 8 oktober bekendgemaakt.

Lees ook:

De Nobelprijs voor Wereldvoedselprogramma is een veilige keuze

Met haar enorme inspanningen om de hongerigen te voeden, steunt het Wereldvoedselprogramma ook de wereldvrede.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden