UpdateRusland

Navalny mag van Russische artsen naar Duitsland worden gevlogen

De Russische oppositieleider Aleksej Navalny spreekt zijn aanhang toe tijdens een illegale anti-Poetin bijeenkomst in Moskou in mei 2018.Beeld AFP

Het ziekenhuis in Omsk waar de Russische oppositieleider Aleksej Navalni wordt behandeld, heeft toestemming gegeven om Navalni per vliegtuig naar Duitsland over te brengen. 

Dat stelt een arts, aldus het Britse persbureau Reuters. Eerder vandaag claimden Russische dokters nog dat de toestand van Navalny te ernstig was om te worden vervoerd. Nu zegt een dokter tegen Reuters dat het ziekenhuis zal assisteren bij het transport van de vermoedelijk vergiftige dissident naar het vliegveld. Hij zei dat Navalny daar binnen enkele uren heen wordt gebracht. De arts voegde daaraan toe dat de Kremlin-criticus in een kunstmatige coma ligt.

Een Duitse NGO heeft een vliegtuig met onder anderen artsen naar Omsk gestuurd en volgens het Kremlin zijn die uitgenodigd hun Russische collega’s bij te staan. Het Kremlin stelt dat het aan de artsen is om te bepalen of Navalny kan reizen. De familie en zijn medewerkers willen hem met het Duitse toestel naar Duitsland vliegen. De woordvoerster van Navalny betoogde dat het erop lijkt dat de artsen in Omsk geen idee hebben waar Navalny aan lijdt en ze blijft erbij dat Navalny is vergiftigd. De Duitse regering heeft contact opgenomen met het Kremlin over de ‘humanitaire noodsituatie’, de echtgenote van Navalny heeft een beroep gedaan op Poetin om haar man over te laten brengen naar Duitsland waar hij verder kan worden behandeld.

Eerder vandaag werd bekend dat een politielaboratorium een industriële chemische stof heeft aangetroffen op het lichaam van Navalny. Dat hebben functionarissen gemeld in de Siberische regio waar de oppositieleider in het ziekenhuis ligt. Aanhangers denken dat hij is vergiftigd, maar volgens zijn artsen is daar geen bewijs voor.

Het chemische middel zat op de handen en in het haar van de oppositieleider, zeggen regionale gezondheidsfunctionarissen volgens persbureau Reuters. Het is onduidelijk om welke stof het precies gaat. Aanhangers van Navalny denken dat hij is vergiftigd toen hij thee dronk op een Russisch vliegveld. In het vliegtuig verloor hij zijn bewustzijn en nu ligt Navalny in coma in een ziekenhuis in Omsk, waar het vliegtuig een noodlanding maakte. 

Onduidelijkheid over toestand

Over de gezondheidstoestand van Navalny heerst veel onduidelijkheid. De artsen in Omsk kwamen vrijdagmiddag publiekelijk naar voren met een eerste diagnose die wees op een zeldzame stofwisselingsaandoening die wordt veroorzaakt door lage bloedsuikers. Eerder op de dag brachten ze enkel naar buiten dat er geen sporen van vergiftiging zijn aangetroffen in het bloed en de urine van Navalny.

Lees ook:

Is Navalny vergiftigd? De Russische geheime diensten hebben een lange traditie van gifmoorden

De Russische geheime diensten hebben een lange traditie van gifmoorden, vaak met exotische giffen. “Als je zo’n laboratorium hebt, wil je ook af en toe resultaat van je werk zien.”

Er is geen enkel gif aangetroffen in het bloed van de Russische politicus en Kremlincriticus Aleksej Navalny. Dit zei een behandelend arts in het ziekenhuis in Omsk waar Navalny donderdag met vergiftigingsverschijnselen en buiten bewustzijn werd opgenomen.

Een medewerkster van Navalny had naar eigen zeggen net van artsen gehoord dat oppositieleider Navalny “een zeer gevaarlijk gif” in zich had waardoor het niet mogelijk was dat hij wordt verplaatst. De familie en medewerkers van Navalny willen juist dat hij voor behandeling naar Duitsland wordt gevlogen. Daar staat al een vliegtuig in Omsk voor klaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden