Internationaal ruimtestation

NASA-topman hekelt “roekeloos” gedrag Russen, ISS-crew schuilt in ruimtecapsules

 Het Internationaal Ruimtestation ISS Beeld AFP
Het Internationaal Ruimtestation ISSBeeld AFP

Bill Nelson, de topman van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA, heeft verontwaardigd gereageerd op het “roekeloze en gevaarlijke” gedrag van Rusland. Een Russische antisatelliettest veroorzaakte een wolk ruimteschroot die volgens de Amerikanen de bemanning van het Internationaal Ruimtestation ISS in gevaar bracht.

Redactie Trouw

De Russen bliezen met een anti-satellietraket een van hun eigen satellieten op, waardoor een wolk van puin ontstond. Het betrof ruim 1500 grotere fragmenten en honderdduizenden stukjes kleiner schroot.

De ISS-bemanning, op dit moment vier Amerikanen, een Duitser en twee Russen, moest schuilen in ruimteschepen die eigenlijk zijn bedoeld om terug te keren naar de aarde. Het is een standaardprocedure in geval van een noodsituatie waarbij evacuatie nodig kan zijn.

De NASA-topman noemt het “ondenkbaar” dat Rusland de Amerikaanse en internationale partners in het ISS op deze manier in gevaar heeft gebracht, net als zijn eigen astronauten. “Ik ben verontwaardigd over deze onverantwoorde en destabiliserende actie”, zei hij.

De Russische test bedreigde volgens NASA ook het Chinese ruimtestation. Volgens de Russische ruimtevaartorganisatie Roskosmos was er uiteindelijk niet veel aan de hand. Het ISS bevindt zich weer in de groene zone, twitterde het agentschap.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden