In een wijk van Harare scheppen vrouwen vervuild water uit modderpoelen.

Zimbabwe

Naast een tekort aan voedsel, benzine, medicijnen en elektriciteit zit Harare nu ook zonder water

In een wijk van Harare scheppen vrouwen vervuild water uit modderpoelen.

In de Zimbabwaanse hoofdstad Harare komt er al dagen geen water meer uit de kraan. Misschien gaat de zuiveringsinstallatie weer werken, maar er zijn slechts voor maximaal zeven dagen chemicaliën beschikbaar om water te zuiveren.

Hoeveel plagen kan een land aan? In Zimbabwe is een tekort aan voedsel, benzine, medicijnen en elektriciteit. Het land lijdt onder hyperinflatie, enorme werkloosheid, de gevolgen van de verwoestende cycloon Idai begin dit jaar en droogte waardoor oogsten mislukken. Nu is ook nog de waterkraan dichtgedraaid in Harare.

Meer dan 2 miljoen mensen in de regio van de hoofdstad van Zimbabwe zitten al dagen zonder water. Maandag legden de autoriteiten de grootste waterzuiveringsinstallatie Morton Jaffray Waterworks stil wegens gebrek aan waterzuiveringschemicaliën. Tyfus en cholera verspreiden zich makkelijk in niet schoon drinkwater.

De regering zette het stadsbestuur van Harare buitenspel wegens mismanagement en nam met technici de Morton Jaffray installatie over. Er komen chemicaliën uit de tweede stad van Zimbabwe, Bulawayo, waar ook grote watertekorten zijn, en er zijn wat dollars gevonden om chemicaliën in Zuid Afrika te kopen die onderweg zouden zijn.

In de nacht van woensdag op donderdag zou er weer water uit de kraan moeten komen, beloofden de autoriteiten. Maar dan zou er hooguit voor zeven dagen water zijn. Meer zuiveringschemicaliën zijn er niet gekocht en er lijkt nog geen geld voor te zijn.

Waterputten staan droog of zijn vervuild

De waarnemend burgemeester van Harare, Enock Mupamawonde riep president Emmerson Mnangagwa op de watercrisis tot “nationale ramp” uit te roepen. De stad heeft circa 2,7 miljoen dollar per maand nodig om chemicaliën te kopen voor de waterzuivering, maar dat geld is er niet.

De regering heeft inmiddels 60 miljoen dollar gereserveerd voor het slaan van meer waterputten. Recentelijk zijn er vijftien geboord, maar tegelijkertijd zijn bestaande waterputten droog komen staan of vervuild.

De waterzuiveringsinstallatie van Harare is inmiddels zestig jaar oud, en gebouwd door de Britten. Er is al die jaren nauwelijks onderhoud gepleegd. Als de installatie werkt, sijpelt meer dan de helft van het schone water via lekkende pijpen weg naar de stad. De capaciteit van de installatie is door de jaren heen volstrekt ontoereikend geworden door de sterk gegroeide bevolking van de hoofdstad.

Bewoners zoeken nu hun toevlucht tot water in flessen of gaan naar waterbronnen. De meeste zijn modderpoelen geworden, met groene algen, vervuild en onveilig als drinkwater. Daar waar nog werkende waterputten met handpompen zijn, staan mensen uren in de rij om maximaal 20 liter water te krijgen. Kinderen worden van school gehaald om dat de toiletten niet meer functioneren.

Economische malaise is overal voelbaar

Het waterreservoir achter de Kariba Dam kampt met een laag waterniveau als gevolg van de aanhoudende droogte in Zuidelijk Afrika. De dam fungeert als waterkrachtcentrale om elektriciteit op te wekken en ook dat functioneert gebrekkig wegens de waterschaarste. Grote delen van Zimbabwe beschikken maar beperkt over elektra.

Benzine als alternatief is ook geen oplossing. Inmiddels staan er voor benzinestations kilometers lange rijen met auto’s te wachten om de tank te vullen. President Mnangagwa verhoogde de prijzen van brandstof begin dit jaar met 150 procent, omdat het land een chronisch gebrek aan buitenlandse valuta heeft. Geïmporteerde benzine is nu met de gierende inflatie peperduur geworden.

De economische malaise is in alle hoeken en gaten van het land voelbaar. De gezondheidszorg betaalt artsen en verpleegkundigen zo weinig dat ze de reis van huis naar werk nauwelijks meer van hun loon kunnen betalen als de ze ook de huur moeten voldoen en eten kopen. Medicijnen uit het buitenland zijn onbetaalbaar geworden.

Met de watercrisis staat het land aan de economische afgrond. Ondertussen wordt president Mnangagwa steeds bruter in het onderdrukken van protesten tegen de economische malaise als gevolg van zijn falende beleid.

Lees ook:

Zimbabwe heeft geen cash meer, de inflatie raast door.

De invoering van een nieuwe munt maakte de dramatische economische situatie in Zimbabwe er niet beter op. Er dreigt een nóg hogere inflatie.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden