Brazilië

Naar VS uitgeweken Bolsonaro hint op deelname aan volgende presidentsverkiezingen

De Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro. Beeld REUTERS
De Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro.Beeld REUTERS

De Braziliaanse oud-president Jair Bolsonaro heeft zaterdag gehint op een mogelijke deelname aan de presidentsverkiezingen van 2026. De rechtse politicus zei op een conservatieve conferentie in de Verenigde Staten dat hij het gevoel heeft dat “zijn missie nog steeds niet voorbij is”.

Redactie Trouw

“Ik dank God dat hij mij het vertrouwen heeft gegeven om één termijn lang de president van Brazilië te zijn geweest. Maar ik voel diep van binnen dat deze missie nog niet voorbij is”, aldus Bolsonaro in zijn toespraak.

De 67-jarige Bolsonaro, ook wel de Tropische Trump genoemd, reisde eind december onverwachts naar de Verenigde Staten. Dat deed hij enkele dagen voordat hij werd opgevolgd door Luiz Inácio Lula da Silva.

Hoewel de druk op Bolsonaro wordt opgevoerd om terug te keren en de oppositie te gaan leiden, is het nog niet duidelijk of hij snel huiswaarts zal keren. Hij zei vorige maand in een interview met The Wall Street Journal dat hij in maart terug zal keren naar Brazilië, maar of dat nog steeds het plan is, is niet bekend. In eigen land staan hem diverse rechtszaken en onderzoeken te wachten.

Tijdens zijn toespraak trok Bolsonaro opnieuw de uitslag van de laatste verkiezingen in twijfel. Hij verloor op het nippertje van de linkse oud-president Lula da Silva. Voorafgaand aan de stembusgang verklaarde Bolsonaro dat hij alleen kon verliezen door fraude. Zijn aanhangers vielen op 8 januari overheidsgebouwen in de hoofdstad Brasilia aan uit onvrede over de verkiezingsuitslag.

De Braziliaanse politicus ontving tijdens de conferentie staande ovaties, bijvoorbeeld toen hij het had over het versoepelen van regels voor wapenbezit en voor zijn anti-abortus en anti-vaccinatie standpunten. Het meerdaagse evenement werd afgesloten met een speech van de Amerikaanse oud-president Donald Trump. Daarna stond een ontmoeting gepland tussen de twee voormalige leiders, die allebei een enkele termijn hebben geregeerd.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden