Repatriëring

Naar huis of blijven, dat is de vraag voor Nederlanders in het buitenland

Joanna Boelens en haar gezin zitten vast in Peru.

Er zitten nog duizenden Nederlanders in het buitenland. Het wachten is op repatriëring, al is de vraag waar het veiliger is.

Heel Peru zit in quarantaine en zo ook Joanna Boelens (35) en haar Peruaanse partner met hun kindje van een paar maanden oud. Ze wilden de baby trots aan de familie voorstellen, maar het hele Zuid-Amerikaanse land zit tot zeker eind maart in ‘lockdown’. Tot overmaat van ramp schrapte KLM hun terugvlucht op 25 maart. Ze zitten in Máncora, bijna 1200 kilometer ten noorden van de hoofdstad Lima, en hebben nog niets gehoord over of en wanneer ze terug kunnen reizen.

Boelens is bepaald niet de enige Nederlander die vastzit in Peru. Meer dan 250 landgenoten op diverse plaatsen in het immense land kunnen geen kant meer op. Ze houden contact via een WhatsAppgroep, waarin frustratie en onrust de boventoon voeren.

Quarantaine in Peru betekent ook echt binnen blijven. Supermarkten, apotheken en banken zijn nog open, maar voor boodschappen mag één gezinslid kort de deur uit. Politie en ordetroepen zijn streng. “Voor reizigers en buitenlanders is men nog strenger. Er heerst toch een sfeer van: de Europeanen hebben het coronavirus meegenomen.”

Steeds meer beperkingen

Op reis in Tunesië overkwam Raphael Hunsucker (33) en zijn vriendin hetzelfde. “Mensen op straat riepen ‘corona, corona’ naar ons als duidelijk herkenbare Europeanen. Ze gingen ons niet uit de weg, maar maakten ons zo een beetje belachelijk.” Tijdens hun verblijf kwamen er steeds meer restricties. “Uiteindelijk moesten ook alle cafés, restaurants om vier uur ’s middags dicht, dus ’s avonds was het echt een dooie boel.”

Raphael Hunsucker.

Doordat Tunesië deze week het luchtruim sloot werd de terugreis heel ingewikkeld, vooral omdat er geen informatie was, vertelt Hunsucker. Het stel moest zich woensdag op het vliegveld een weg banen door een ruziënde mensenmassa naar een loket waar ze hun ticket naar Parijs misschien konden omboeken. Dat lukte.

“Toen bleken we toch een plek te hebben op een van de laatste vluchten die is vertrokken, een zogeheten ­repatriëringsvlucht met toestemming van de regering”, zegt hij. Eenmaal in Parijs konden Hunsucker en zijn vriendin een dag later met een vrijwel lege Thalystrein richting Amsterdam. “Vanuit een staat van wanhoop waren we toen opeens weer thuis.”

Geen zorgen over verveling

Hoe anders is het voor Dia de Kok (70) en haar man die in een appartement op het Griekse eiland Kreta verblijven. Zij zouden volgende week zaterdag naar Nederland teruggaan, maar hun vlucht met Transavia is ook geschrapt. Morgen is er wel een repatriëringsvlucht, maar de twee blijven in hun appartement.

“Ik denk dat we hier veiliger zitten dan in Nederland”, zegt Dia de Kok. “Op Kreta zijn nu maar vijf besmettingen, veel minder dan in Nederland waar we bovendien de deur niet uit mogen. Mijn man heeft longproblemen, dus in overleg met onze kinderen hebben we maar besloten hier te blijven. Van de situatie in Nederland word ik erg ongerust.”

Over verveling maakt ze zich geen zorgen. “We zitten lekker op ons balkonnetje aan zee, maken af en toe een wandeling langs het strand waar toch niemand is, of we spelen een potje mahjong”, vertelt De Kok. “De terrasjes en restaurants zijn wel dicht, maar we kunnen er eten afhalen. We maken er het beste van, al duurt het twee maanden, geen probleem. Dan gaan we Grieks leren en boeken lezen.”

Dia de Kok en echtgenoot.

In Peru hoopt Joanna Boelens dat de Nederlandse ambassade, samen met andere Europese ambassades via overleg met de Peruaanse overheid een oplossing vindt om iedereen in ­Lima te krijgen voor een vlucht terug. “Ik denk dat voor ons het probleem om in Lima te komen nog groter is dan vanuit Lima terug te gaan naar Europa”, zegt zij.

“Voor het eerst in m’n leven heb ik het gevoel dat ik geen controle heb over de situatie. We kunnen echt helemaal niets doen.”

Lees ook:

Coronavirus laat zien: in de EU is het ieder voor zich

In de coronacrisis wijzen tal van beschuldigende vingers naar de Europese Unie. Die is zo sterk en zo zwak als de volstrekt soevereine lidstaten haar willen maken, blijkt ook nu weer.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden