Mexico

Naakte Zapata wekt woede van Mexicanen

Het schilderij ‘De revolutie’ van Fabian Chairez is een blikvanger van een Zapata-tentoonstelling  in het Paleis voor Schone Kunsten in Mexico-Stad.  Beeld AP
Het schilderij ‘De revolutie’ van Fabian Chairez is een blikvanger van een Zapata-tentoonstelling in het Paleis voor Schone Kunsten in Mexico-Stad.Beeld AP

Een schilderij van de Mexicaanse verzetsheld Emiliano Zapata, naakt en op hoge hakken, is in het verkeerde keelgat geschoten van zijn aanhangers.

Gijs Moes

Emiliano Zapata is een van de grote helden van de Mexicaanse Revolutie van 1910. De man met de grote snor en dito sombrero, afkomstig uit een familie van kleine boeren van gemengde afkomst, speelde een hoofdrol in de opstand tegen de rijke grootgrondbezitters. Voor veel arme Mexicanen is Zapata, die beïnvloed werd door het socialisme en het anarchisme, nog altijd een lichtend voorbeeld.

Dat deze stoere held en latere generaal nu door een Mexicaanse kunstenaar naakt te paard is afgebeeld, met naaldhakken aan een roze hoed op, valt niet goed bij zijn aanhangers. Dit schilderij, ‘De Revolutie', is een van de blikvangers op een tentoonstelling over Zapata in het Paleis voor Schone Kunsten in Mexico-Stad. Fabian Chairez schilderde het al in 2014, maar het trekt de aandacht nu het museum het op sociale media gebruikt om de tentoonstelling aan te prijzen.

Machismo

Dinsdag trokken demonstranten naar het museum om te eisen dat het schilderij wordt weggehaald. Ook de kleinzoon van Zapata, Jorge Zapata Gonzalez, is boos. “We kunnen dit niet toestaan. Voor ons als nakomelingen haalt dit de figuur van onze generaal naar beneden, hij wordt als homo afgebeeld.” Blijkbaar is bij de kleinzoon een snaar geraakt die de kunstenaar juist wilde beroeren, want het was zijn bedoeling de rol van de macho in Mexico ter discussie te stellen. “Zapata’s mannelijkheid wordt verheerlijkt”, zegt Chairez in een reactie.

De kunstenaar begrijpt de protesten wel. “Sommige mensen voelen zich ongemakkelijk als lichamen zich niet aan de regels houden. Ze zien een belediging omdat Zapata vrouwelijk is afgebeeld.” Volgens museumcurator Luis Vargas is het werk een kunstzinnige verbeelding die debat uitlokt over kwesties als homoseksualiteit, voor veel Mexicanen nog altijd een taboe.

De demonstranten nemen geen genoegen met deze uitleg. Zij blijven protesteren tot het schilderij wordt verwijderd van de tentoonstelling.

Lees ook:

Mexico anno 2019: meer geweld, meer massagraven, meer doden

De Mexicaanse president Andrés Manuel López Obrador heeft zijn belofte het land veiliger te maken niet ingelost. Nog nooit werden zoveel Mexicanen vermoord als dit jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden