Uitspraak

Na Urgenda hier is ook in Duitsland de klimaatwet met succes aangevochten: te vrijblijvend

Klimaatactivisten demonstreerden donderdag voor het grondwettelijk hof in Karlsruhe.  Beeld Uli Deck
Klimaatactivisten demonstreerden donderdag voor het grondwettelijk hof in Karlsruhe.Beeld Uli Deck

De Duitse regering moet met een betere en vooral strengere klimaatwet komen. Dat heeft het grondwettelijk hof bepaald.

Het Duitse grondwettelijk hof oordeelde donderdag dat de Duitse klimaatwet op de schop moet. Net zoals de Nederlandse klimaatstichting Urgenda eerder in Nederland deed, hebben Duitse klimaatactivisten van Fridays for Future hun regering voor het gerecht gedaagd. De Duitse klimaatwet zou niet ver genoeg gaan. De rechter stelde de jonge activisten in het gelijk, waardoor veel klimaatmaatregelen opnieuw op de onderhandelingstafel belanden.

Volgens de grondwettelijke rechter in Karlsruhe krijgen de jonge generaties in de toekomst te maken met een ‘allesomvattend verlies van vrijheden’ vanwege klimaatverandering. De huidige klimaatwet zou een groot deel van het verminderen van de broeikasgassen-uitstoot te ver doorschuiven, tot na 2030. Om de opwarming van de aarde te beperken tot 1,5 graden zijn “dringende maatregelen nodig”, aldus de rechter.

In strijd met de wetenschappelijke en maatschappelijke realiteit

“We hebben gewonnen”, schreef de bekende Duitse klimaatactivist Luisa Neubauer op Twitter. “Klimaatbescherming is niet ‘leuk-om-te-hebben’, het is ons grondrecht.” Tegen Der Spiegel verklaarde Neubauer dat het oordeel bevestigt wat klimaatactivisten al lang verkondigen: “De klimaatwetgeving van de federale regering is altijd in strijd geweest met de wetenschappelijke en maatschappelijke realiteit.”

Met de uitspraak komen klimaatmaatregelen zoals de uitfasering van steenkool, de prijs van CO2 en de deadline voor emissievrije auto’s weer op de onderhandelingstafel. Klimaatminister Svenja Schulze (SPD) wil vaart zetten achter de wet en zegt al voor de zomer een nieuw plan te willen presenteren. Volgens de minister is de uitspraak van het grondwettelijke hof een “duidelijke stimulans” voor klimaatbescherming.

Het oordeel van de rechter komt de coalitiepartijen CDU en SPD slecht uit in aanloop naar de verkiezingen in de herfst. Terwijl de Groenen razendsnel in de peilingen stijgen, proberen de coalitiepartners de schuld in elkaars schoenen te schuiven.

Er moet nu echt actie worden ondernomen

Op Twitter leidde dat tot een publiekelijke ruzie tussen economieminister Peter Altmaier (CDU), SPD-voorzitter Olaf Scholz en SPD-arbeidsminister Hubertus Heil. “Voor zover ik mij herinner, hebben u en de CDU/CSU juist verhinderd wat nu door het Federale Constitutionele Hof wordt geëist”, schreef Scholz. “Er moet nu echt actie worden ondernomen en ik ben bereid dat te doen.”

Toch leek het oordeel van de rechtbank donderdag vooral in het voordeel te werken van de Groenen-voorzitter Annalena Baerbock. De frisse, pas gekozen bondskanselier-kandidaat voor de partij, noemt de uitspraak van de rechter “een historische beslissing”. Ze waarschuwt dat de komende jaren cruciaal zullen blijken voor het klimaat. Mocht zij in de herfst de opvolgster van Angela Merkel worden, dan belooft zij Duitsland in lijn brengen met het klimaatakkoord van Parijs.

Lees ook:

Europa als aanjager van klimaatambities: een opsteker of is het verdacht?

EU-lidstaten en Europees Parlement bereiken akkoord over klimaatambities. In 2030 moet de CO2-reductie 55 procent bedragen, in 2050 moet de hele Unie klimaatneutraal zijn.

Urgenda werkt als aanmoediging in andere milieuzaken

Ook de Hoge Raad bekrachtigt het Urgenda-vonnis. Welke gevolgen heeft deze historische zaak gehad?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden