Mensenrechten

Na twintig jaar vragen mag rapporteur VN naar Guantanamo Bay

Protest in Washington tegen de gevangenis Guantanamo Bay en om aandacht te vragen voor de 35 mannen die daar nog vastzitten.  Beeld Getty Images
Protest in Washington tegen de gevangenis Guantanamo Bay en om aandacht te vragen voor de 35 mannen die daar nog vastzitten.Beeld Getty Images

Na twintig jaar vragen mag een speciale rapporteur van de Verenigde Naties later deze maand voor het eerst de gevangenis Guantanamo Bay bezoeken.

ANP

In de Amerikaanse gevangenis op Cuba zitten terreurverdachten vast. Er vinden volgens mensenrechtenorganisaties ernstige mensenrechtenschendingen plaats.

Fionnuala Ni Aolain, de VN-rapporteur voor de bescherming van mensenrechten en fundamentele vrijheden in de strijd tegen terrorisme, start maandag in Washington met haar bezoek aan de Verenigde Staten. Daarna zal zij doorreizen naar de Amerikaanse basis in Cuba waar de gevangenis Guantanamo Bay is gebouwd. De expert is aangesteld door de Mensenrechtenraad. De VN betalen haar niet en ze brengt onafhankelijk een rapport uit over de bevindingen van haar bezoek.

De VS houden op Cuba gevangenen vast die zijn opgepakt in het kader van de zogenoemde oorlog tegen terrorisme, die volgde op de aanslagen van 11 september 2001. Er zaten voorheen honderden gedetineerden in het kamp. Volgens de Amerikaanse regering zijn dat er nu nog 35.

Omdat de gevangenis niet op Amerikaans grondgebied is, geldt er geen Amerikaans recht en zijn verdachten vrijwel rechteloos. President Biden staat onder druk van meerdere internationale organisaties om de zaken van de gevangenen die er nog verblijven af te ronden en de gevangenis te sluiten.

Lees ook:

Rechters rammelen zachtjes aan de poort van Guantánamo Bay
De oorspronkelijke juridische en politieke basis voor het bestaan van Guantánamo Bay staat nog overeind. Maar de morele basis ervan – als die er al ooit was – wankelt.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden