AnalyseBuitenland

Na mooie plaatjes bevindt de achtbaanrelatie tussen Trump en Kim zich in nieuwe dip

Donald Trump zet voet op Noord-Koreaanse bodem Beeld AFP
Donald Trump zet voet op Noord-Koreaanse bodemBeeld AFP

Noord-Korea haalt stevig uit naar Amerika. Na de fraaie fotomomenten is het nu weer tijd voor harde onderhandelingen.

De Verenigde Staten zijn ‘vastbesloten tot vijandige daden’ tegen Noord-Korea, zo liet de vertegenwoordiger van het laatste land woensdag weten in Washington. Het is een reactie op een brief van de VS, Frankrijk, Duitsland en het Verenigd Koninkrijk aan de Verenigde Naties, waarin zij alle lidstaten oproepen zich te houden aan de sancties tegen het communistische regime in Pyongyang.

Het leek zo’n warme ontmoeting, zondag in de gedemilitariseerde zone tussen Noord- en Zuid-Korea. Daar ging de Amerikaanse president Donald Trump zelfs in op de uitnodiging van de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un om even diens land in te stappen. Maar na de schouderklopjes en mooie woorden lijkt de achtbaanrelatie tussen Trump en Kim nu weer in een dip te zitten.

Achter de mooie plaatjes is er inhoudelijk weinig veranderd sinds de toppen tussen Trump en Kim in Singapore en Hanoi. De VS eisen nog altijd dat Noord-Korea zijn kernraketten wegdoet voor de sancties worden verzacht. Pyongyang verwacht juist wat economische ademruimte voordat het eventueel een van de test­locaties voor bommen en raketten sluit.

Kim en Trump afgelopen weekend bij de gedemilitariseerde zone in Noord-Korea.  Beeld REUTERS
Kim en Trump afgelopen weekend bij de gedemilitariseerde zone in Noord-Korea.Beeld REUTERS
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un met uiterst links minister van buitenlandse zaken Ri Yong-ho en rechts Kim Yong-chol. Beeld Reuters
De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un met uiterst links minister van buitenlandse zaken Ri Yong-ho en rechts Kim Yong-chol.Beeld Reuters

Verenigd Front

De twee leiders hebben zondag wel afgesproken dat teams van hun landen weer met elkaar gaan praten. De eerste ontmoeting moet nog plaatsvinden, maar Kim heeft nu duidelijk gemaakt dat hij zijn huid duur zal verkopen.

Volgens berichten in Zuid-Koreaanse media heeft het noorden een nieuw onderhandelingsteam: de aansturing ligt nu bij het ministerie van buitenlandse zaken en niet meer bij het departement met de naam ‘Verenigd Front’, dat zich bezighoudt met alles wat te maken heeft met Zuid-Korea. Kim is na het mislukken van de top in Hanoi waarschijnlijk tot de conclusie gekomen dat hij mensen nodig heeft die de Amerikanen beter begrijpen en die zitten bij buitenlandse zaken.

Kim Yong-chol, de oudgediende die het Verenigd Front leidt, is opzij geschoven. Kim Hyok-chol, een diplomaat die toch weer opdook na berichten over zijn executie, doet ook niet meer mee. In hun plaats schuiven straks naar verwachting twee anderen aan: minister van buitenlandse zaken Ri Yong-ho en Choe Sun-hui, onderminister op dat departement.

Aan Amerikaanse kant is niets veranderd. Minister van buitenlandse zaken Mike Pompeo zet de lijnen uit voor de gesprekken, die worden geleid door speciaal vertegenwoordiger voor Noord-Korea Stephen Biegun. Zij staan voor de uitdaging om de onderhandelingen weer op gang te brengen.

Lees ook:

Mijn logica: de Geweldige Leider Kim Jong-un vertelt

Kim Jong-un wordt vaak beschreven als een gevaarlijke gek. Maar is zijn optreden echt zo vreemd of is er logica in te ontdekken? Een kijkje in het hoofd van de ‘Geweldige Leider’ uit Pyongyang.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden