Rondje EuropaBelgië

Na lockdown mogen Belgen met gratis treintickets weer ‘uit hun kot’

Het coronamandaat van de Belgische premier Sophie Wilmès krijgt vrijwel zeker geen verlenging. Beeld EPA
Het coronamandaat van de Belgische premier Sophie Wilmès krijgt vrijwel zeker geen verlenging.Beeld EPA
Marijke de Vries

Wekenlang mochten Belgen vanwege het coronavirus amper gaan en staan waar ze wilden. Sinds vorige week laat het land de teugels iets vieren en mag men weer op vriendenbezoek of naar het strand. “Uit uw kot, maar niet te zot”, drukte viroloog Erika Vlieghe haar landgenoten daarbij op het hart. Vlieghe is voorzitter van de commissie die de tijdelijke minderheidsregering van premier Sophie Wilmès adviseert over de ‘exitstrategie’ uit de coronacrisis.

Maar dat advies lijkt aan de regering voorbij te zijn gegaan: vorige week beloofde Wilmès alle Belgen een gratis tienrittenkaart voor de trein, geldig tot eind december. Een ideetje van de groene partijen. Zij opperden het treinkaartenplan tijdens de wekelijkse vergadering van Wilmès met de oppositiepartijen. Die steunen Wilmès in haar coronabeleid, maar verwachten daar af en toe wel wat voor terug.

Overvolle treinen

De gedachte achter de treintickets is dat die de komende maanden het binnenlandse toerisme kunnen stimuleren en voorkomen dat iedereen achter het stuur kruipt. Maar de spoorwegen zelf staan niet bepaald te springen. Topvrouw Sophie Dutordoir sputterde op Twitter dat er ‘zonder enig overleg een beslissing is genomen’. Ze vreest voor overvolle treinen en perrons, en vraagt zich af hoe de ‘sanitaire veiligheid van reizigers en personeel’ gewaarborgd kan worden.

De treintickets passen in een reeks van communicatieblunders van de tijdelijke corona-regering. Half april besloot die zonder overleg weer bezoek toe te staan in verzorgingshuizen – een maatregel die na protest van het personeel meteen werd teruggedraaid. En zo plots als België in maart zonder overleg de grenzen dichtgooide, zo onverwacht gingen ze in het Pinksterweekend weer open. Wederom zonder overleg met de buurlanden.

Regeringsvorming

Dat gestuntel zorgt ook binnen de landsgrenzen voor steeds meer ergernis en dat maakt de vraag hoe het verder moet met de regeringsvorming almaar prangender. Het mandaat van Wilmès om de coronacrisis aan te pakken loopt deze maand af. Hoe het daarna verder gaat is nog volslagen onduidelijk, maar zeker is dat Wilmès’ coronamandaat geen verlenging krijgt.

Intussen wordt er hardop gespeculeerd of de gratis treinkaarten er wel komen. Verkeersminister François Bellot overlegt daarover met de spoorwegen. Behalve de veiligheid, zijn ook de kosten een heikel punt. Vrijdag besloot premier Wilmès daarom dat Belgen die een gratis treinkaart willen hem zelf moeten aanvragen. En de spoorwegen? Die wisten wederom van niets.

Lees ook:

In België maakt de motivatie plaats voor ‘moetivatie’

Het verzet groeit tegen de coronamaatregelen in België. Niet alleen in de armste wijken van Brussel. Boetes voor wie op een bankje zit, dat ergert ook sommige politici.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden