Betrekkingen

Na jarenlang bekoelde relatie kiezen Japan en Zuid-Korea voor toenadering

De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol (links) en zijn Japanse collega Fumio Kishida. Beeld ANP / EPA
De Zuid-Koreaanse president Yoon Suk-yeol (links) en zijn Japanse collega Fumio Kishida.Beeld ANP / EPA

Met een formeel bezoek hopen Zuid-Korea en Japan hun bekoelde relatie te herstellen. De hervatte vriendschap moet weerstand bieden tegen de dreiging van Noord-Korea.

Anne ter Rele

De spreekwoordelijke lente is begonnen in de relatie tussen Japan en Zuid-Korea. “De kersenbloesem begon deze week te bloeien in Tokio”, zei de Japanse president Fumio Kishida tijdens een persconferentie. “En na een lange winter in onze bilaterale relaties, verwelkomt Japan nu de president van Zuid-Korea voor het eerst in twaalf jaar.”

De Japanse leider ontmoet zijn Koreaanse ambtsgenoot Yoon Suk-yeol donderdag en vrijdag tijdens een formele top. Het bezoek is naast een bron van licht poëtische uitspraken vooral een diplomatieke handreiking tussen twee landen.

Zuid-Korea laat klacht tegen Tokio vallen

Donderdag kondigde Kishida aan de handelsbarrières voor hightech-materialen voor smartphones en chips los te laten. Op zijn beurt kondigde Yoon aan het delen van militaire inlichtingen met Japan opnieuw “compleet te normaliseren”. Zuid-Korea laat ook een klacht tegen Tokio bij de Wereldhandelsorganisatie vallen.

De relatie tussen Zuid-Korea en Japan is al tientallen jaren moeizaam. Dat komt met name door de periode tussen 1910 en 1945, toen Japan Zuid-Korea koloniseerde. Japanse soldaten dwongen toen honderdduizenden Koreanen om te werken in mijnen en fabrieken. Vrouwen werden gebruikt als seksslaven.

Lang weigerde Japan om oorlogsslachtoffers te compenseren. Het bekoelde de relatie tussen Zuid-Korea en Japan, met 2019 als absoluut dieptepunt. In dat jaar verbood Japan de export van belangrijke grondstoffen voor chips en smartphones naar Zuid-Korea. Op zijn beurt weigerde Zuid-Korea nog langer militaire inlichtingen met zijn buur te delen.

Yoon wil vete achter zich laten

Maar president Yoon, sinds vorig jaar aan de macht, is vastberaden die vete achter zich te laten. Hij kiest voor een pragmatische aanpak. Zo meldde hij vorige week dat Zuid-Korea zélf de slachtoffers van de dwangarbeid gaat compenseren, in plaats van Japan. Dat plan kreeg kritiek van een groep slachtoffers en van de Koreaanse oppositie, omdat Japan er goed mee zou wegkomen. “De grootste vernedering in de geschiedenis”, noemde de oppositie het.

De handreiking komt op het juiste moment, nu de dreiging vanuit buurland Noord-Korea groeit. Donderdagochtend schoot het regime nog een ballistische raket af richting de Japanse Zee. Ook China’s militaire aanwezigheid dwingt de twee landen tot samenwerking. Donderdag kwamen Japanse en Chinese schepen nog in botsing op de Zuid-Chinese Zee.

Peking ziet het nieuwe bondje met lede ogen aan. Het ministerie van buitenlandse zaken zei donderdag tegenstander te zijn van het idee dat landen “exclusieve clubjes” vormen.

Lees ook:

Zuid-Korea gaat zelf slachtoffers Japanse bezetting compenseren – en die zijn daar niet blij mee

Zuid-Korea gaat oorlogsslachtoffers compenseren voor hun gedwongen arbeid tijdens de Japanse bezetting. De slachtoffers zijn kritisch: waarom hoeft Japan daar niets aan bij te dragen?

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden