Vredesplan

Na jaren van verdeeldheid heeft Libië weer één regering

Met een waterpijp in de hand volgen Libiërs de persconferentie op televisie.   Beeld Reuters
Met een waterpijp in de hand volgen Libiërs de persconferentie op televisie.Beeld Reuters

Nu Libië een nieuwe interim-regering heeft, die het land naar verkiezingen moet loodsen, lijkt een verenigd Libië steeds dichterbij te komen.

Isabel Bolle

Het was de eerste keer in zes jaar dat het complete Libische parlement weer bijeenkwam, woensdag in de havenstad Sirte. Met het uitbreken van de burgeroorlog in 2014 viel het parlement al snel uiteen in verschillende facties, net als de rest van het land. De gelegenheid voor de hereniging was dan ook een speciale: er werd gestemd over de nieuwe eenheidsregering van Libië.

Hoewel het parlement lange tijd niet bij elkaar was gekomen, waren ze eensgezind in hun stemming. Honderdtweeëndertig leden stemden voor de nieuwe interim-regering, twee stemden tegen. De nieuwe regering vervangt de twee verschillende regeringen die het land lange tijd verdeelden.

Verdeeld tussen oost en west

Het is een eerste stap in een precair proces om Libië weer te herenigen. Het land was lange tijd verdeeld tussen twee verschillende regeringen: de door de VN erkende regering in het westen en de regering in het oosten, gelieerd aan generaal Khalifa Haftar. Het conflict wordt verder gecompliceerd door buitenlandse inmenging, zo wordt de regering in het westen militair gesteund door Turkije en Qatar, en geniet Haftar de steun van Egypte, de Verenigde Arabische Emiraten en Russische huurlingen.

Sinds vorig jaar is er een wapenstilstand van kracht tussen de strijdende partijen, als onderdeel van een vredesplan van de Verenigde Naties. Aan de hand van dit plan werd in februari door Libische vertegenwoordigers uit het hele land in Genève een waarnemend premier gekozen. Het werd de 61-jarige zakenman Abdelhamid Dbeibeh. Hij heeft vervolgens de interim-regering samengesteld, die verantwoordelijk zal zijn voor het voorbereiden van de parlements- en presidentsverkiezingen die gepland zijn voor 24 december. Dan krijgt het Libische volk de kans zijn eigen president en parlement te kiezen.

Nog veel uitdagingen

De goedkeuring van het parlement voor de nieuwe interim-regering is een positieve ontwikkeling, maar het is pas een eerste stap in een lang proces. De interim-regering wacht een flinke kluif om Libië zonder kleerscheuren naar de verkiezingen in december te loodsen. Zo wordt de waarnemend premier Dbeibeh nu al achtervolgd door geruchten van corruptie. Volgens sommige van de Libische vertegenwoordigers die in Genève waren heeft Dbeibeh andere vertegenwoordigers omgekocht om op hem te stemmen.

De VN zouden een rapport in handen hebben met bewijs voor deze aantijgingen, maar dit is nog niet vrijgegeven. Volgens Dbeibeh zelf zijn de geruchten enkel een manier om hem zwart te maken. Maar als de beschuldigingen waar blijken te zijn, is direct de legitimiteit van de nieuwe interim-regering in het geding.

Milities en huurlingen

Dan is er nog de versplinterde militaire situatie van het land. Hoewel er nu op een politiek niveau nationale eenheid bereikt is, is het land nog steeds verdeeld in een lappendeken van verschillende milities. En de deadline voor buitenlandse troepen en huurlingen om het land te verlaten - onderdeel van het vredesplan van de VN - verliep stilletjes in februari, zonder dat iemand zich hier iets van aantrok. Met de blijvende aanwezigheid van de milities en de buitenlandse strijders is er altijd een kans dat de gevechten weer oplaaien, hoewel het de laatste maanden relatief rustig is gebleven.

Dbeibeh hoopt dat dit zo blijft. Na tien jaar van chaos is er volgens hem een nieuwe tijd aangebroken. “Het is tijd om de geschillen op te lossen in het parlement, niet op het strijdveld”, aldus de waarnemend premier. De komende maanden zal blijken of dit lukt.

Lees ook:

Wapenstilstand in Libië, maar het land is nog niet uit de problemen

In Genève is een wapenstilstand uitonderhandeld tussen de strijdende partijen in Libië. Maar van een permanente oplossing voor het conflict is nog geen sprake.

Topman VN: buitenlandse inmenging Libië ongekend

De buitenlandse inmenging in het conflict in Libië heeft een ongekend niveau bereikt, volgens secretaris-generaal van de VN, António Guterres.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden